Регионална библиотека „Партений Павлович” откри изложба „150 години библиотечно дело в Силистра”

На 11 ноември 2020 бе експонирана изложба, посветена на забележителния юбилей на силистренската библиотека.

Върху 18 изложбени платна са пресъздадени важни моменти от историята на институцията. В началото на изложбата се представя личността на Партений Павлович, чието име силистренската библиотека носи достойно почти 40 години. Припомнят се делата на бележитият книжовник, енергичния изобличител на неправдите на своето време и борец за достоен живот Партений Павлович.

В първите платна изложбата представя възрожденската книга в Силистра в средата на 19 век. Представени са част от книгите, от които учителите четяли на глас на гражданите. Чрез тези четения съгражданите ни са търсели отговори на различни въпроси – политически, стопански, религиозни. Книгата тогава се превръща в духовна необходимост за силистренци, а за нейното издаване и разпространение голяма заслуга имат спомоществователите. На тези светли личности и родолюбите им дела, също е отредено място в изложбата.

Създаването на читалнята към първото силистренско читалище „Надежда” през 1870 година, ентусиазма на нашите съграждани, които са дарили първите книги, вестници и списания, поздравленията към силистренци във вестниците, издавани по онова време в Букурещ, също са част от изложбата.

С почит и уважение са представени и някои от първите библиотекари – онези, които са поставили основите на библиотечното дело в нашия град и с всеотдайност се стараели да служат на библиотеката. Те я превръщат в своя съдба в годините на чужда окупация и с риск за живота си спасяват голяма част от книгите.

Представени са и библиотечните дейности след освобождението от румънска окупация, най-характерното за съответния период в развитието на библиотеката. Няколко постера представят постиженията на Регионална библиотека „Партений Павлович” през последните две десетилетия. Многобройните културни събития, част от партньорствата, издателската дейност, обслужването на читатели – много са дейностите, които библиотеката реализира. Не е възможно да се представят всички, работили за библиотеката и всичко, което са направили, за да бъде тя днес водещ културен, справочно-информационен, образователен и развлекателен център, затова авторите на изложбата показват основните моменти от библиотечната история.

Основната идея на изложбата е да покаже, че Регионална библиотека „Партений Павлович” винаги е заемала достойно място в културния живот на силистренци. Надяваме се, че сме се справили. Изказваме благодарност на Регионален исторически музей – Силистра за съдействието! На добър част на изложбата!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе