Ученик от Силистра отново завоюва призови места на Международния китарен фестивал в Плевен

През изминалата седмица – от 7 до 10 декември – в гр. Плевен се проведе Деветото издание на Международния китарен фестивал. Тази година в конкурсната част се включиха 128 участници от различни страни – България, Италия, Румъния, Белгия, Германия, Швейцария, Португалия, Полша и др., които бяха оценявани от жури, съставено от известни преподаватели и музиканти от България, Румъния, Австрия. Конкурсът се проведе в няколко категории- класическа и електрическа китара, камерна музика, китара и глас, като за пореден път доказа, че неслучайно е едно от най-престижните събития не само в България, а и в Европа.

Михаил Илиев, ученик от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Силистра, отново завоюва награди и впечатли жури и публика с изпълненията си. В първия фестивален ден той завоюва категорично Гран При във възрастовата си група- до 13 години. В изключително оспорвана конкуренция в категорията с най-много участници от страната и чужбина, той бе оценен с най-висок резултат и получи правото да участва в Галаконцерта на лауреатите в последната фестивална вечер. Освен като солист- изпълнител, Михаил взе участие в още две конкурсни категории, в които също завоюва призови места. С преподавателя си от гр. Варна, Боян Дойчев, завоюваха първо място в категорията учител- ученик с невероятните си дуетни изпълнения. Освен това, с ансамбъла към Китарен център за млади творци, гр. Варна, в който Михаил е първа китара, успяха да спечелят второ място(първо не бе присъдено) в категория Камерна музика и ансамбли до 19 години, като бяха оценени с по-висок резултат от ансамбли от Плевен и София.

Михаил изучава китара при Виктория Цветкова, ръководител на китарен клуб „Дунавски струни“, гр. Силистра и Боян Дойчев, създател и ръководител на Китарен център за млади творци, гр. Варна. Това са поредните завоювани отличия през тази година, след като по-рано той спечели първи места на конкурси в Кюстендил, Варна, Добрич и Комотини, Гърция.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе