Учителки от Алфатар и Главиница сред наградените в „Наука на сцената – България”

„Наука на сцената – България” бе проведено от 20 до 22 октомври 2023 г. в СУ „Васил Левски” гр. Севлиево – вече за девети път. В ход е финалът за определяне на българската делегация за участие в чужбина. В категория „Работилница“ -поощрителна награда за STEAM умения за проект „В центъра на прекрасното“ с автори инж. Румянка Гълчавова от ДГ „Щастливо детство“- гр. Алфатар, която е за трети път сред победителите в предишни състезани от нози род, заедно с Невгюл Реджеб – старши учител в СУ „Васил Левски“ – гр. Главиница. Наградата е в конкуренция на 37 от 20 населени места в България.

„В центъра на прекрасното“ – добрата педагогическа практика, се състои в изработване и представяне на образователни модели и продукти с акцент върху красивата природа и науката ,,чрез приложното изкуство квилинг“, подходящо за всички етапи на образователния процес. Става дума за „форма на изкуството, включваща използване на ленти от хартия, които се навиват и сгъват в определени форми или се слепват заедно, за да се създаде интересен декоративен дизайн“.

„Основната цел на европейската програма „Наука на сцената“ е да повиши нивото на преподаване на естествените науки – физика и астрономия, химия, биология, математика и информационни технологии, което насочва повече млади хора към кариера в науката, инженерните и технологичните дисциплини“ – твърдението е на проф. д.фз.н. Ана Георгиева, председател на Национален организационен комитет „Наука на сцената“.

Според нея, „Това се постига, като се дава възможност на учителите по STEM дисцип¬лините да обменят опит и преподавателски подходи, да се вдъхновят и ентусиазират за прилагането им, да се информират за съвременните научни постижения и да ги популяризират.“

Организатори на събитието са национален и местен организационен комитет, а съорганизатори – Министерство на образованието и науката заедно с Фондация „Еврика“ в партньорство с Български развоен център на технологичния гигант SAP и Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Във Фестивала участват представители на български училища, клубове за наука и техника и неправителствени организации от страната. Той е част от събитията, с които се отбелязва обявената от ООН Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие – една инициатива на Международен съюз за чиста и приложна физика (IUPAP).

Във фестивала се включиха като лектори студенти, учени и преподаватели от БАН и от висшите училища, които по традиция след откриването на фестивала изнесоха лекции, информиращи и популяризиращи сред учителите съвременните научни постижения и Подобни национални младежки конкурси мотивират учениците за насочване към кариери в областта на природните науки и техните приложения.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе