Ден на отворените врати в Окръжен съд-Силистра

Окръжен съд-Силистра проведе традиционната инициатива „Ден на отворените врати“ на тема: „Открито за съдебната власт“ на 8 октомври 2024 година в Съдебна палата-Силистра.

Голям интерес към събитието проявиха ученици от десети клас в СУ „Никола Йонков Вапцаров“, които посетиха за първи път храма на Темида.

Събитието бе открито от Председателя на съда съдия Пламен Неделчев. Той представи важни детайли от структурата и дейността на правосъдната система. Въпросите за работата на магистрати, съдебни заседатели, адвокати, прокурори, вещи лица и съдебната администрация предизвикаха дискусия още в началото на срещата.

Учениците узнаха как започва, протича и приключва съдебното дело, как се записва казаното в съдебната зала, как съдията постановява решение или присъда, какви са правата на недоволните страни в процеса, кои дела са най-важни и интересни от гледна точка на работещите в съда? Съдия Неделчев сподели, че за всеки човек неговият казус е най-важен, затова и за магистратите всяко дело само за себе си е от огромна важност, тъй като винаги се касае за човешки съдби, важни интереси, взаимоотношения и емоции. Той сподели, че при граждански дела най-тежки са тези, в които трябва да се вземе решение на кой от родителите да се предостави упражняването на родителските права, а при наказателните, когато се касае за изгубен човешки живот.

Специално внимание бе отделено на важните моменти от законодателството, свързано със статута на непълнолетните. Силен акцент бе поставен и на чистото съдебно минало, което е ценно обстоятелство в живота, необходим елемент за получаване на добра работа и успешно развитие.

Младите хора живо се интересуваха на кои дисциплини да наблегнат в подготовката си при кандидатстване за обучение по специалност „право“ и какво може да работи човек с юридическо образование.

Гостите с вълнение заеха местата на съдия, съдебен заседател, прокурор, адвокат, свидетел и с лекота участваха в импровизирано съдебно заседание.

Всички бяха много впечатлени от получените нови знания и заявиха желанието си да посетят отново съдебната зала за да представят импровизиран съдебен процес по режисиран от тях казус.

Интерес предизвикаха и информационните материали на Висшия съдебен съвет-Конституция на Република България, и различни брошури по правни въпроси, които съдържат ценни съвети за младите хора, навлизащи в света на големите.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе