Деца от Кайнарджа се срещнаха с местен автор, член на два творчески съюза

В Световния ден на книгата и авторското право – 23 април ,в читалищната библиотека на НЧ „Отец Паисий“ – село Кайнарджа ученици от четвърти клас в ОУ „Черноризец Храбър“ с учители Димитрина Пипиджиева и Даниела Иванова проведоха творческа среща с Дафинка Станева, която е дългогодишен общественик – в миналото и председател на Общински съвет Кайнарджа, местен автор и краевед с няколко книги. Тя ги запозна със своите произведения, написани за деца. Г-жа Станева е член на съюзите на писателите на България и на Русия, издала е стихосбирки и е в основата на създаването на Посетителски туристически център край Кючуккайнарджанската чешма.

С нея е свързан от преди 250 години мирният договор между Руската и Османската империи след войната между тях в периода 1768-1774 г. На този известен в историята договор Станева е сред основните организатори на научни кръгли маси от 1994 г. насам, поредната от които предстои на 21 юни т.г.
Подготовката за нея е в ход по инициатива на Областна администрация Силистра съвместно с Дружество на учените – Варна към Съюза на учените, а в основата на провеждането на форума е община Кайнарджа. Благодарение на договора едноименната община е част от Европейска мрежа на мира от преди няколко години. До този момент има уточнение за участие на докладчици от три университета – от Варна, Русе и Велико Търново, от две неправителствени организации и от краеведи от Силистра и Кайнарджа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе