Високи показатели на съдебните актове за изминалата година на Окръжен съд-Силистра

Председателят на Окръжен съд-Силистра Пламен Неделчев отчете дейността на Окръжен съд-Силистра, Районен съд – Силистра, Районен съд – Дулово и Районен съд – Тутракан, за изминалата 2023 година.

Гости на годишното отчетно събрание бяха Ванухи Аракелян – Председател на Апелативен съд – Варна, Теодор Желев – Заместник окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Силистра, Маргарита Славова – съдия в Административен съд-Силистра, Димчо Кьосев – Председател на Адвокатска колегия-Силистра, административни ръководители и магистрати от съдилищата в съдебен район – Силистра.

През 2023 година в Окръжен съд-Силистра са постъпили общо 988 дела. Образуваните граждански дела са общо 469 броя или 47%, търговски дела 57 броя или 6%, и наказателни дела 461 броя или 47%.

През 2023 година общия брой на граждански и наказателни дела за разглеждане в Окръжен съд е 1206 броя, а свършените дела са 1051 броя. (Уточняваме, че броят на разгледаните дела е различен от броя на постъпилите, тъй като в отчетната година има дела на производство от предходни години).

Огромен е общият процент на делата в съда, приключили в тримесечен срок, особено при наказателните дела – 93.11%, и съответно граждански и търговски дела, приключили в тримесечен срок – 77.27%.

Общо за 2023 година откритите съдебни заседания в Окръжен съд-Силистра  са били 834 броя, или 83 % от всички насрочени дела.

С най-голям дял в окръжния съд са откритите заседания по гражданските дела – 379 броя, търговски 136 броя, или общо 515 дела. Наказателните дела с насрочени открити заседания са били 319 броя.

Минимален е броят на обжалваните или протестирани свършени дела. От свършените 572 броя граждански дела са обжалвани 98 броя, от които 36 броя са потвърдени, 19 броя са изменени и 17 броя са отменени. При свършените 479 броя наказателните дела са обжалвани или протестирани 32 броя, от които20 броя са потвърдени, 5 броя са изменени и 2 броя са отменени.

Показатели за районните съдилища в Силистра, Дулово и Тутракан:

Районен съд – Силистра е водещ с постъпили за разглеждане 3423, от които 2932 дела са свършени, а от тях 2712 дела или 92% са свършени в тримесечен срок.

Районен съд – Дулово е с 1318 постъпили за разглеждане дела, от които 972 дела са свършени, а от тях 772 дела или 78% са свършени в тримесечен срок.

Районен съд – Тутракан – постъпили за разглеждане 1212 дела от които 1072 дела са свършени, а от тях 965 дела или 90% са свършени в тримесечен срок.

В Съдебен район-Силистра няма постъпили жалби за бавност, което е положителен резултат за срочността на работа на магистратите.

Председателят на Окръжен съд-Силистра поздрави всички магистрати и служители в Окръжен съд-Силистра, и Районните съдилища в Силистра, Дулово и Тутракан за професионалното и достойно справяне с отговорностите, и благодари за постигнатите отлични резултати. „От показателите в отчетния доклад е видно, че и през изминалата календарна година положените усилия са довели както до запазване, така и до съществено повишаване на качеството на правораздавателната дейност в силистренски съдебен район.“-каза Пламен Неделчев.

Председателят на Районен съд-Силистра, Мирослав Христов изказа огромна благодарност към колегите си магистрати, които през 2023 година са работили в силно редуциран състав, но са положили усилия да осъществяват качествена правораздавателна дейност и да постигнат впечатляващи резултати, което е видно във всички показатели на отчета.

Председателят на Районен съд-Дулово, Емил Николаев сподели, че от няколко години полага усилия да бъде възстановен третият съдийски щат в дуловския съд, с което би се възстановила нормалната работа там.

Прокурор Теодор Желев поздрави магистратите за успешните резултати през 2023година, като отчете, че по наказателните дела това е много добра оценка и за прокуратурата. Той се обърна специално към магистратите от Районен съд-Силистра, които освен насрочените си дела по график, са разгледали в изключително кратки срокове огромен брой дела, свързани с мигранти.

Адвокат Димчо Кьосев отправи поздравления към магистратите и служителите за постигнатите отлични резултати през 2023 година. Той отбеляза, че Адвокатска колегия-Силистра полага старание да осигурява необходимите служебни защити по делата с кратки срокове, често и в почивните дни. Адвокат Кьосев оцени като много полезно за хората доброто служебно взаимодействие на адвокатите със съдебните състави и съдебната администрация в съдебен район-Силистра.

Председателят на Апелативен съд-Варна, съдия Ванухи Аракелян поздрави магистратите и служителите за отличните резултати, които са постигнали. „ Много силна, много достойна, много почтена година за целият съдебен район – Силистра. Приключилите дела са повече от постъпилите и сам по себе си този показател е изключително добър. На второ място респект за много високият времеви стандарт – над 90% от делата са приключили в тримесечен срок. Много впечатляващо е, че нямате постъпили жалби за бавност в съдебния район. Не на последно място са и много високите показатели за качеството на постановените актове. Впечатляващ е абсолютно минималният процент на обжалвани дела. Това означава, че Вие, постановявайки Вашият съдебен акт сте успели достатъчно убедително да постигнете баланса на житейска и юридическа справедливост. Приемете моите поздравления, защото това, което отчитате го заслужава.“- с уважение каза съдия Аракелян в обръщението си към магистратите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе