Община Тутракан спечели проект за възстановяване на системата „Звук и светлина” в града

Община Тутракан спечели проект за „Обновяване и възстановяване на изградена художествено-архитектурна ансамблирана система „Звук и светлина” за осветление на сгради и паметници“ гр. Тутракан, община Тутракан“ при стойност на инвестицията 180 00.00 лева.

Предстои подписване на Административен договор за отпускане на финансова помощ по одобрено проектно предложение „Обновяване и възстановяване на изградена художествено-архитектурна ансамблирана система „Звук и светлина” за осветление на сгради и паметници“ гр. Тутракан, община Тутракан“ между Община Тутракан и Държавен фонд „Земеделие“.

В изпълнение на проекта ще се възстанови съществуваща художествено-архитектурна ансамблирана система „Звук и светлина“ гр. Тутракан, проектирана, изградена и въведена в експлоатация през 2010 г. Предвижда се обновяване на системата за осем обекта от културно-историческото наследство на града: Северна крепостна стена, паметниците „Суворов“, „Панайот Хитов“, „Васил Левски“ и паметника на Отвлечените, сграда Етнографски музей, сграда Обреден дом, както и част от улица „Трансмариска“ при одобрен бюджет на БЕЗВЪЗМЕЗДНАТА финансова помощ (БФП) в размер на 180 000 лв. без ДДС. БФП се предоставя по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Целта на инвестицията е да разнообрази и подобри туристическата инфраструктура и атракции за посетителите, местни граждани и гости на града, както и ще спомогне за опазване и популяризиране на природното и културно наследство чрез акцентиране върху ключови обети от градската среда.

Проектът е част от инициативите на община Тутракан, заедно с Историческия музей и действащия към него Информационен център за туризъм и мобилност, да се създаде културен продукт, който ще бъде привлекателен както за над 12000 представители на местното население, така и за посетители и туристи от различни целеви аудитории – любители на историята и културата, посетители на местните фестивали „Огнения Дунав“, „Празник на кайсията“, „Джулай Морнинг“ и редица други концерти и спектакли на открито в парковата и централна градска част. Годишният брой външни посетители и туристи по данни на общината е над 18 000 души.

Община Тутракан спечели проект за „Обновяване и възстановяване на изградена художествено-архитектурна ансамблирана…

Posted by Община Тутракан /Municipality of Tutrakan/ on Wednesday, February 15, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе