Тутракан празнува Трифон Зарезан

На 14 февруари по древна българска традиция почитаме покровителя на лозарите и винопроизводителите. Празнуват още соколарите, градинарите и кръчмарите. И макар, че след приемането на Григорианския календар, честването на Свети Трифон Зарезан се премества на 1 февруари по нов стил, то традицията е толкова силна, че днешната дата – 14 февруари си остава истинския празник.
И Тутракан за поредна година празнува един от любимите народни празници.

На лозовите масиви на „Младенова изба“ около града се събраха над 100 човека, за да почетат Свети Трифон, лозята и виното.

С музика и песни, в красиви народни носии, с бъклица и пита възрастните хора от пенсионерски клуб „Детелина“ поведоха хората в лозята. Не само винарите, но и любителите на божествената напитка заряха лозите.

Да уважат празника бяха дошли кметът на общината д-р Димитър Стефанов, заместник-кмета Дарина Иванова и специалния гост от Букурещ, дългогодишен приятел на Тутракан Акад. проф. Лука Велчов – председател на Демократичен съюз на Българите в Румъния.

Тържествено бе избран Цар Трифон за 2023 г. Георги Младенов, който благослови и заряза за берекет, с наздравица с червено вино от „Младенова изба“.

Да споделят радостта на домакините бяха дошли гости от Гюргево от сроден пенсионерски клуб. Те споделиха, че в южната част на Румъния този ден се празнува с почти същите обичаи.

След ритуалното зарязване на лозята празникът продължи с песни и кръшни български и румънски хора в центъра на града , на сцената в парк „Христо Ботев“. Кметът д–р Димитър Стефанов отправи поздрав за плодородна година, за тежки гроздове и качествено вино. След това той награди избрания Цар на лозята като му връчи плакет.

ДНЕС Е ГОЛЯМ ПРАЗНИК!Тутракан празнува Трифон Зарезан.На 14 февруари по древна българска традиция почитаме покровителя…

Posted by Община Тутракан /Municipality of Tutrakan/ on Tuesday, February 14, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе