Предстои реализирането на проект “Изграждане на Мемориален комплекс Тутраканска епопея-1916″ и прилежащите му публични пространства”

В Тутракан предстои изпълнението на едно велико дело – реализирането на проект “Изграждане на Мемориален комплекс Тутраканска епопея – 1916 и прилежащите му публични пространства”.

Идеята за създаването му е още от далечната 1916 г., когато щабът на 4-та Преславска дивизия решава да се изгради национален парк-костница в памет на загиналите воини. Печелим битката за Тутракан, но губим Първата световна война и последвалата румънска окупация осуетява изграждането на костница – параклис, а признателното поколение издига през 1922 г. паметник – обелиск, запазен и до днес, на който на български, немски, румънски и османо-турски език са изписани думите ”Чест и слава на тия, които знаят да мрат геройски за техното отечество”.

На 28 октомври 1940 г. новата тутраканска управа и дружеството на запасните подофицери „Благодетел” възстановяват фонд „6 септември 1916 г.” и откриват подписка за построяването на Мавзолей – костница, в който да се положат костите на падналите при Тутракан герои. Идеята е подкрепена и от Министерството на войната, което в края на 1941 г. отрежда 200 дка земя около мястото, където днес се намира мемориала, за да направи Национален парк с костница – параклис в памет на загиналите български войни, по подобие на Скобелевия парк в Плевен.

През 2007 г. отново възниква идеята за дореализирането на това свято дело, с което ще почетем паметта на загиналите за Тутракан, Добруджа и България. За него говори и в словото си почетния гражданин на град Тутракан Стив Хараламбиев на 2 септември 2007 г.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе