524 активни случая на заразени с COVID-19 в област Силистра

До 15.11.2020г. общият брой позитивирали лица в област Силистра са 852, в т.ч. 524 активни случаи (78 хоспитализирани и 446 в домашна изолация), 285 излекувани (33%) и 43 починали (5%).

През последните 3 седмици се наблюдава много бързо разпространение на коронавируса, с изключително висок ръст на новопотвърдени случаи. За последните 2 седмици (45 и 46) 14-дневната заболеваемост достигна 418 на 100 х., с ръст от 166 на 100 х., в сравнение с предходния 14-дневен период (44 и 45 седмица) – 252/100х. От 3 седмици област Силистра е в червената зона по заболеваемост (най-висока в общините Силистра, Тутракан, Дулово и Главиница). Разпространението е повсеместно с подчертана дифузност и с бързо формиране на нови огнища както домашни, така и в колективи. Голяма част от случаите са свързани с участия в различни колективни или масови събития от различен характер.

На този етап общо заразените медицински специалисти и работещи в лечебни и здравни заведения са 74, като 42 от тях са от първата половина на м. ноември. Преобладават заразените мед. сестри (27), лекари (14), мед. фелдшери (11) и санитари (10). Сред активните случаи са мед. специалисти от системата на спешната помощ (ЦСМП), болниците и Дом за стари хора Силистра.

Въпреки разпоредените мерки и контрола за спазването им, разпространението на коронавируса става все по-интензивно. От събираната информация при проучване на новопотвърдените се оказва, че за предаването на вируса голям риск са създали различни обществени събития и празнични мероприятия (лични и семейни празнични поводи с близки, приятели и колеги, годишнини, юбилеи, групови кръщенета, селски сборове, панаири и др.).

В контрола на мерките участват общинската администрация, ОДМВР, РЗИ, ОДБХ и Дирекция „Инспекция по труда“. Ежемесечно РЗИ изготвя отчет за министъра на здравеопазването. За изтеклия месец са извършени 262 проверки в питейни заведения, магазини за хранителни стоки, заведения за хранене; в 59 учебни, детски и лечебни заведения; 493 проверки на други обекти с обществено предназначение. От ОДМВР и РЗИ са проверени 1 906 лица под карантина и изолация. На ГКПП Силистра от РЗИ е извършен входящ граничен здравен контрол на 12 439 лица. Специалистите от РЗИ Силистра са проучили 136 заразни огнища с установени 163 заразени и 509 контактни лица.

Анализирайки достъпността на мерките, темпа на разпространение на коронавируса и повсеместното формиране на нови огнища, следва изводът, че все още има не малко хора, които не оценяват риска, подценяват противоепидемичните мерки и усилията на държавата да популяризира прости за изпълнение и достъпни като разход мерки. Прилагани от високо осъзнати хора, следвайки призива за споделена отговорност, мерките биха допринесли за овладяване на епидемичната обстановка, до степен на спорадични случаи или малки взривове или огнища.

От РЗИ-Силистра считат, че с активна пропагандна работа медии, СНЦ, здравни медиатори и общественици могат да подпомогнат прилагане и спазване на противоепидемичните мерки, като не само призовават хората към спазване на мерките, но и като реагират в социалните мрежи на лоши практики или организирани обществено-ангажиращи събития от всякакъв вид, организирани от физически и юридически лица. В ситуацията, в която се намираме, от изключителна важност е не само институционалния контрол, но и общественият контрол, както и самоконтролът.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе