185 лица в област Силистра са с COVID-19

Към 25.09.2020г. в област Силистра са регистрирани 185 случая на лица с COVID-19, в т.ч.:

общинабройЗасегнати населени места
Силистра98Силистра (82), с. Калипетрово (6), Смилец (3), Сребърна (2), Иширково (2), Айдемир (3)
Дулово38Дулово (15), Вокил (5), Правда (4), Черник (3), Поройно (3), Окорш (2) и по 1 случай от Водно, Златоклас, Раздел, Чернолик, Боил, Козяк
Тутракан28Нова Черна (16), Тутракан (7), Цар Самуил (3), Старо село (1), Сяново (1)
Ситово11Искра (11)
Алфатар3Алфатар (1), Цар Асен (2)
Главиница5Зафирово (1), Богданци (1), Зарица (2), Главиница (1)
Кайнарджа2Голеш (1) Зарник (1)

 

От общо заразените 185 лица с коронавирус към 25.09.2020 г. излекувани са 136, активните случаи в момента са 36 (от тях 10 са хоспитализирани – в МБАЛ Силистра (8) и в МБАЛ Русе (2), други 26 на домашно лечение. За периода общо 13 (7%) са починалите.

Заразените лица са от различни населени места в областта, като преобладават семейните огнища (96), но са регистрирани 14 огнища в колективи: 3 в учебни заведения (СУ в с. Паисиево, ЕГ и ПМГ в град Силистра), 3 в детски заведения (в Силистра – ДГ „Иглика” ДЯ № 1 „Здравец“, ДГ „Нарцис“), 1 социално заведение (ДЦДМУ гр.Силистра), 2 лечебни заведения (МБАЛ Дулово и МБАЛ Силистра) и 5 други (ГПУ-Силистра, Енерго-Про, Туристическо дружество, Доростолска митрополия, Пощенска банка).

На този етап са засегнати 6 паралелки в посочените по-горе 3 учебни заведения с регистрирани 5 положителни проби при ученици и 1 при учител. Под домашна карантина са общо 131 ученици.

Във връзка със започналата учебна година е необходимо съобразяване с предписаните противоепидемични мерки – ползване на лични предпазни средства, провеждане на дезинфекция и спазване на дистанция в учебните заведения. От изключителна важност е поведението на споделена отговорност от всички – персонал в училищата, деца и родители.

На сайта на Министерство на образованието и на РЗИ Силистра са публикувани въпроси и отговори относно мерките и поведението на родители и деца в условията на COVID-19. На сайта на РЗИ Силистра е разработена рубрика „Важно за коронавируса“ и е посочен дежурен телефон за въпроси и сигнали.

Във връзка с динамичната епидемична обстановка от COVID-19 в страната и областта РЗИ Силистра апелира родителите и обществото за отговорно здравно и социално поведение чрез спазване на мерките за използване на лични предпазни средства, физическа дистанция и хигиена.

Необходима е споделена отговорност и съпричастност от всички по отношение спазването на мерките не само в училище и на работното място, но и на всички обществени места, за да има всеки свой принос в опазване на здравето на околните, близките, възрастните и хората в риск.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе