Гарвански самодейци участват в конкурс за народна носия

Женска фолклорна група за автентичен фолклор към НЧ „Димитър Иванов Полянов – 1870“, село Гарван, община Ситово, област Силистра – участие в Конкурс за снимка на народна носия „Букет от народности“ под №366.

Целият комплект облекло на едновремешната Гарванка се състои от риза, фуста, фота, елек и терлици.
РИЗА- Тя се шие от домашно тъкано платно и се крои от цели платове, като около врата се поставя шивица или парче кадифе.

На гърдите и гърба има платка украсена също със шивица или пък нашита. Отпред е с пазва. Ризата е дълга и при опасването на фустата и фотата се изтегля в кръста по цялата талия във вид на пазва. Ръкавите са от тъкан биринджучин плат, който от горната страна на ръкава е надплетен с една кука в червено и бяло или в черно и бяло. Те са дълги и в долната си част са надплетени с игли/ дантела около 10 см./.При обличане се подгъват вътрешно така ,че дантелата да дойде по- нагоре и да се вижда.

ФУСТА – Тя е ушита от тъкан вълнен плат, който се съединява само с един шев, предимно в червен цвят. След като се изтъче се боядисва, прави му се лусто с тапетчета/ форма във вид на листенца/. Тя е много широка с учукур в кръста. Шева идва винаги отпред и се закрива след като се постави фотата.

ФОТАТА – Тя е също домашно изтъкана с домашно изпредена прежда. Състои се от два плата с орнаментални бордюри от двете страни. В средата се откроява поле изпълнено с ивички предимно в бяло и червено. Фотата при нас, в повечето случаи е червена, среща се и черва. В орнаментите преобладават наситени цветове. Напреки на плата се поставят дантели със ширитчета и флутори и по двата вертикални края на фотата. Отпред фотата се набира с учукури.

ЕЛЕК- Елека е ушит от кусуйко кадифе- зелено, лилаво, синьо, кафяво, вишнево е шарено. Украсено е с гайтани и флутори. Направен е с подплата, широко отворено, копчее се отпред с гегени копчета. Къс е. Този елек се е носел през топлите дни, по време на празници и неделен ден на хорото.

БАЙРИШ – Байриша /забрадката/ е от крепсолин с дантела. Връзват се краищата горе на главата като се оформя нещо подобно на гребен на петел.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе