„Задържане под стража“ за 36-годишен, обвинен в разпространение на високорискови наркотични вещества

Окръжен съд-Силистра определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 36-годишния Диян С., обвиняем по досъдебно производство за тежко умишлено престъпление-разпространение на високорискови наркотични вещества.

На Диян С. е повдигнато обвинение за това, че в периода 05.06.-10.09.2020г., в условията на опасен рецидив и продължавано престъпление без надлежно разрешително, е разпространил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, конкретизирани в четири на брой деяния / обвинение по чл.354а, ал.2, т.4 във връзка с ал.1, чл.26 и чл.29, ал.1, б.“б“ от НК/.

В съдебно заседание прокурорът заяви, че налагането на по-лека мярка за неотклонение като „домашен арест“ не би било адекватно на целите на наказанието, тъй като наркотиците са били съхранявани и разпространявани от дома, в който живеят обвиняемият и семейството му. Според обвинението единствено мярка за неотклонение “Задържане под стража“ би обезпечила наказателното производство и би позволила разследването да приключи, без да има някаква възможност обвиняемият да влияе чрез оказване на натиск върху свидетели.

На противоположно становище бе защитникът на обвиняемия, който пледира за налагане на мярка за неотклонение „домашен арест“. Изложени бяха съображения за нарушено право на защита от полицейските служители, както и че обвинението е подкрепено единствено и само от показания на свидетели зависими от наркотици или от полицията.

В правото си на защита и последна дума обвиняемият пледира за мярка за неотклонение „домашен арест“.

Съдът въз основа на извършените до момента следствени действия и събрания доказателствен материал прие за обосновано предположението, че обвиняемият е автор на повдигнатото обвинение. Същото е тежко по смисъла на закона и наказуемо с лишаване от свобода. Обвиняемият е многократно осъждан и имайки предвид поведението му преди и към момента на задържане и действията които е извършил, съдът намира, че е налице реална опасност както от извършване на ново престъпление, така и от укриване.

По отношение на изложените възражения от защитата за нарушено право на защита съдът счете, че в този съдебен процес правото на защита е осигурено и надлежно упражнено.

С оглед на това Окръжен съд определи по отношение на Диян С. мярка за неотклонение “Задържане под стража“

Определението на съда подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе