Още 2 момичета получиха дипломи и награда за участие в конкурса „Дъга на толерантността“

Ресорния заместник-кмет на Силистра – г-жа Мария Недялкова, връчи дипломи и награди на още две момичета, които са учатсвали в конкърса „Дъга на толерантността“. Тя връчи и поздравителен адрес на техния ръководител г-жа Грета Вълчева.

Дванадесетокласничка от ЕГ „Пейо Яворов“ с участие в конкурс „Дъга на толерантността“

Момичетата се представиха в конкурса с есе на тема „Пъстрият свят на етносите“ с подтеми: „Етносите в моя роден край“, „Аз съм толерантен. А ти?“, „Единство в многообразието“.

Аз съм толерантен. А ти?

Дария Георгиева, 11 клас, СУ „Н. Й. Вапцаров“

Грубостта и огорчението, което хората нанасят често един към друг е много мащабен проблем на нашето общество. Проблем, чийто размер надминава нашите възможности и пред който, често сме безсилни.

В ежедневието си все по – често ставаме свидетели на грозни сцени. Едни малтретират и лъжат близките без да се замислят, какво причиняват на човека отсреща, други съдят околните само по това как изглеждат и от какъв етнос са. Всеки е прав сам за себе си и не зачита друго мнение, освен своето. Винаги очакваме някакви облаги за нещо добро, което сме извършили. Хората проявяват жестокост едни към други, като се съдят за това в кой бог вярват, дали прическата и дрехите, които обличат са модерни, а музиката която слушат е от миналия век. Никой не се запитва дали греши а търси грешките в другите.

За да си толерантен трябва да приемаш хората такива, каквито са, въпреки техните различия.Толерантността означава да уважаваш другия, независимо какъв е той и какви разбирания и идеи има.

Аз вярвам, че за да получиш, трябва първо да дадеш. Не винаги става въпрос за пари и материални неща. Може да е мил жест на внимание, помощ в труден момент, любов. Не винаги трябва да се съсредоточим в това да получим нещо в отговор на добрина, която сме извършили. Добро дело не е ли точно това, да се раздаваш и да помагаш без да очакваш облаги и възнаграждения. Трябва да бъдем търпеливи и да умеем да се поставяме на мястото на човекът срещу нас. Винаги да се държим добре с околните и да не избързваме да съдим, защото всеки един човек води своята вътрешна битка.

Разбира се, освен хубава гледна точка има и лоша такава. Не всеки човек е научен да помага и да се раздава без да получи в отговор отплата. Добрините, които се правят за собствено удовлетворение не са истински добрини. Има личности, които искат всичко наготово без труд и усилия. Такива хора никога няма да разберат чувството на радост да ощастливяваш хората. Да ти се затопля сърцето,когато видиш искряща усмивка, излъчваща благодарност.

Постоянно срещаме оскърбени и огорчени хора, но само ако се вгледаме внимателно в телата и душите им бихме могли да разберем. Добрината и толерантността трябва да е навсякъде около нас. Ведрата усмивка, да подадеш ръка на някой в нужда и да проявиш разбиране, да накараш нечие сърце да се усмихне – това крепи света.

 

Да си толерантен е лесно!

Есра Кемал, 11 клас, СУ „Н. Й. Вапцаров“

Живеем в свят с безброй възможности и начини да изразяваме личното си мнение, позиция или просто да бъдем себе си. Но без значение дали защото сме различни, защото отстояваме мнението си, с което другите не са съгласни или поради други причини – насилието все още е един от най-сериозните проблеми, с които се борим днес.

За мен толерантността е уважение. Уважение към околните и уважение към себе си, защото човек, който уважава и е доволен от своите постъпки не би накарал някой друг да се чувства зле. Без значение дали на публично място или вкъщи – много деца, млади хора, дори и възрастни биват жертва на тормоз ежедневно, затова мисля, че да се учим на толерантност е изключително важно.

Всеки един от нас е различен и красив по свой собствен начин. Всички имаме различни качества, различен начин на мислене и различни недостатъци, но това ни прави специални. Ние постоянно съдим (дори и несъзнателно) и биваме съдени за незначителни неща, които не зависят от нас – като външния вид, етноса, вярата и религията (а всички те са интересни и красиви по свой собствен начин). Качествата, на които трябва да обръщаме повече внимание са характера и отношението – черти, които човек може да променя и изгражда сам.

Човек, проявяващ нетолерантност и насилие има нужда от помощ толкова, колкото и жертвата. Според мен да пораснеш в семейство без достатъчно обич и грижа превръща децата в гневни и злобни възрастни. Нека показваме повече обич и уважение един към друг, нека спрем тормоза и насилието и осигурим едно по-безопасно и щастливо бъдеще за всички ни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе