Дванадесетокласничка от ЕГ „Пейо Яворов“ с участие в конкурс „Дъга на толерантността“

Ученичка в 12 клас на ЕГ „Пейо Яворов“ участва с есе в единадесето издание на конкурса „Дъга на толерантността“ 2020г. Ученичката се казва Радослава Славова Иванова и е на 17 години.

Заместник-кметът и председател на Общински съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси-Силистра – г-жа Мария Недялкова, връчи наградите на момичето.

Единство в многообразието

Всеки носи разнообразието в себе си. То огрява външния свят и му придава едно по- пъстро и топло усещане. Днес все повече и повече се търси различния човек, той се отличава със своята уникалност и именно тя допринася за блясъкът му. Многообразието е в силата на различията. То е източник на вдъхновение и ни помага да вървим заедно напред.

Всеки човек е различен и уникален сам по себе си. Още от малки се учим, че различното не е нещо, което да отхвърляме. Животът е като една детска игра, но много по- сложна. Отваряме кутията и пред нас се изсипват множество кубчета с различна големина, форма, цвят. За разлика от детските игри, животът няма упътване, по което да се водим. Всички части имат нещо общо помежду си и си пасват. Започваме да ги редим и макар че всички се различават едно от друго, не можем да си изберем кои кубчета да използваме, защото те всички са част от едно цяло. Няма как да знаем какво ще се получи накрая, докато в един момент не видим сградата, която сме построили, толкова висока, но и толкова пъстра. Така е и в живота, всеки човек е различен, уникален и играе важна роля в него, така както всяко кубче в играта. Хората осъществяват връзка помежду си и успяват да изградят един по- пъстър, пълен с многообразие свят.

Днес тава да си различен те прави уникален. Различният подход към нещата привлича свои привърженици заради своята нетрадиционност. Това да възприемаш нещата по свой начин, макар и различен, е ценно. Ако всички мислеха еднакво светът щеше да е в застой. Нужен е някой, който да погледне от другата страна, за да открие какво се крие отвъд. Някой, който да събори кулата с кибритените клечни, за да построи кораб. Един различен винаги е отлъчен и забелязан заради различното, което носи и проявява. Различното, което носи, не поставя другите над него. То просто открива потенциала му и му помага да заблести покрай тях в една друга светлина.

Многообразието е силата, която ни обединява и ни води напред към една обща цел, а именно да бъдем единни и да създадем един по-добър свят. Народите се различават по своите култура, традиции, език и редица други фактори, но намират нещо общо в своите цели и в стремежа си към осигуряване на мир и единство. Всички народи съхраняват своите ценности и всички те имат право да продължават да го правят. Всяка една традиция, всяко едно убеждение си има своята история и привърженици, които я предават от поколение на поколение. Никой няма право да омаловажава нечии възгледи и да поставя своите над тях. Както например няма как да се обяви един общонационален език за всички страни, защото е широко разпространен, а другите езици да се забравят. Всеки един от тях е в правото си да бъде практикуван свободно. Така е и с хората, не може някой да разполага с повече права спрямо други хора и да налага своето мнение, защото примерно е с високо финансово положение или има власт. Всеки има право на свои индивидуални възгледи. Именно тези индивидуалност и разнообразие, този различен начин на мислене са ключът към усъвършенстване на едно по-добро бъдеще. Ще можем да го постигнем само когато спрем да действаме един срещу друг, защитавайки само своите интереси, а се обединим като приемем другия и започнем да вървим заедно напред. Нека бъдем единни в многообразието на живота.

Радослава Иванова
ЕГ „Пейо Яворов“, Силистра

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе