Организират първи етно фестивал „Зазоряване“

Фестивал „Зазоряване“ е фестивал на етносите и етнографските групи и е организиран от Сдружение „Зазоряване” в партньорство с фондация „Повей“ и фондация „Пазител на традицията – Пазителите“. Мотото е „Изкуството и културата увеличават хармонията, толерантността и разбирането между хората”.

Преди две години се заражда идеята за популяризиране фолклора на малките етнографски общности. Тогава започват поредица от концерти с участници от фолклорни групи, ктоито са малко познати на обществото.

Това подтиква към организиране на този вид фестивал. Всички живеем и добруваме в България и всички сме равнопоставени нейни граждани – с равни права и отговорности. Сред многото духовни послания, които изпращаме към Европа и света, българският етнически модел заема особено място. Той се корени в българската история, особено в българското Възраждане и се дължи на доказаната толерантност на българския народ, дал подслон и сигурност на евреи, арменци, белогвардейци, роми и други.

Фестивалът ще се проведе от 8 март до 6 май 2021 година. Резултатите ще бъдат обявени на 6 май 2021 г.

Основна цел: да съхранява, популяризира и развива народното песенно и танцувално творчество на България в отделните етноси и етнографски групи.

Фестивалът представя пъстротата на българското фолклорно изкуство. Насърчава приемствеността и привличането на младото поколение. Приобщава различни социални и възрастови групи от населението към активно общуване с фолклора. Фестивалът привлича вниманието на обществото към фолклора, традициите и бита на отделните етноси и
етнографски групи.

В етно фестивал „Зазоряване“ могат да участват самодейни индивидуални изпълнители и формации, представящи различни етноси и етнографски групи от страната и чужбина, както и такива от българските диаспори зад граница. Представете най-доброто и характерно за вашия етнос и етнографска група чрез песни, танци и обичаи. Етно фестивал „Зазоряване” е с конкурсен характер. Изпълненията на участниците се оценяват от жури.Фестивалът има прозрачен регламент, с който се съобразяват организатори, участници и жури. Фотограф на фестивала е Асен Великов.

За повече информация и участие в Първи етно фестивал „Зазоряване“, свържете се на телефон 0898633160 или на e-mai: [email protected]
Очакваме Ви!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе