Повече от 100 участници в конкурса за мартеници гигант на РЕКИЦ Читалища Силистра

Снимка: РЕКИЦ Силистра

Приключи конкурсът за мартеници гигант, обявен от РЕКИЦ Читалища Силистра, представен от ст. експерт Мария Неделчева. Поздравителни и благодарствени адреси от областния управител Ивелин Статев получават всички участници както представилите снимки за виртуалния раздел на конкурса, така и предоставилите мартеници за изложбата с елементи на търг с благотворителна цел, съобщават от РЕКИЦ Силистра на своя сайт в интернет, поддържан вече 9-а година (www.rekits-silistra.com).

Наградите осигуриха: Областна администрация Силистра – ваучери от 30 до 50 лева в Книжарници „Везни 55“; екземпляри на сборника „Съхранена памет. Спомени на наследници“, съставeн преди няколко години от доц. д-р Румяна Лебедова, журналиста Йордан Георгиев и общественичката Цветана Цанова; няколко броя от новата енциклопедична книга „Скрият бог. Древна българска същност“ на етнолога д-р Йордан Касабов от Силистра, чието представяне предстои; 3 албума „Празничен български календар“. Както и 20 списания „Бърборино“, дарени специално за конкурса от Книжарници „Везни 55“ Силистра.

Изложбата бе подредена от екипа на Регионална библиотека „Партений Павлович“ с директор Светла Ангелова – партньор на първата по рода си проява, и голяма част от нея е достъп на до края на м. март. Търгъть, осъществен под егидата и по предложение на Ротари клуб Силистра, бе неприсъствен в рамките на 3 дни, и от него бяха събрани малко над 600 лева, предназначени за подпомагане на семейства в нужда.
Сред откупилите са Ротари клуб Силистра с президент Боян Боев, областният управител Ивелин Статев, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, председателят на ОбС Силистра д-р Мария Димитрова, г-жа Пенка Михайлова, представители на СБЖ и Регионална библиотека, и други благодетели, пожелали да останат анонимни. До края на месец март продължава продажбата на мартениците от изложбата – със същата цел, но по предварително фиксираните за търга цени.

Според съставения от комисия протокол за награждаване на участници в конкурса „Мартеници гигант“, в дигиталния раздел плюс безвъзмездно участие в изложба в Регионална библиотека „Партений Павлович“ Силистра има три награди: 1. НЧ „Светлина“ село Варненци – ваучер от 50 лева в книжарници „Везни 55“ Силистра; 2. НЧ „Христо Смирненски“ село Ситово – ваучер от 40 лева в книжарници „Везни 55“ Силистра; 3. НЧ „Стефан Караджа“ село Шуменци – ваучер от 30 лева в книжарници „Везни 55“ Силистра.

В импровизирания конкурс в дигитален раздел „Композиции“ има три първи награди – ваучери от по 30 лева в книжарници „Везни 55“ Силистра, както следва: НЧ „Освобождение“ село Сокол, община Главиница; НЧ „Бачо Киро“ село Искра, община Ситово; НЧ „Христо Ботев“ – град Главиница.
Предвид големия брой участници са раздадени и други награди от гореспоменатите книги, албуми и списания (общо близо 40), отделно и няколко паметни листа за различни събития, издадени от Областна администрация по повод Българското председателство на ЕС и във връзка с 80-ата година на Крайовския договор.

Те мат предимно колективни адресати и достигат до 21 читалища, 4 средни и 3 основни училища; по 1 Детска градина, Детска ясла, ЦСОП и Клуб на инвалида и пенсионера; няколко са и поименните награди. Сред наградените освен представители на област Силистра, има и участници от областите Габрово (Севлиево), Пловдив (село Труд) и Стара Загора (село Братя Даскалови).

Инициаторът, спомоществователят и партньорът на конкурса „Мартеници гигант“ изказват удовлетворение от проведената проява, превърнала се в стимул за изработка на извечния български символ в различни варианти, размери, фигури, форми и съдържание. С едно и също послание – за здраве и за посрещане с настроение и надежда на пролетта, когато по силата на космичните закони природата се възражда на нов живот.

Организаторите изказват благодарност на всички над 100 колективни и индивидуални участници за отклика на поканата за включване в конкурса, както и за отзивчивостта да предоставят с благотворителна цел уникалните си произведения на изкуството, подчинени на древната българска традиция.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе