В Попина: първо празник край реката, после пак там фестивал на рибената чорба

На 17 август в Попина – празник за отдих и спорт. Начало: 9,30 на брега на река Дунав. В програмата: изпълнения на състави за народно творчество, както и игри за млади истари. Междувременно са пристигнали и последните рисунки на тема „Река Дунав през моите очи“, които ще бъдат подредени в изложба на самия празник, а най-добрите ще получат награди.

Две седмици по-късно – на 31.08. от 10:00 часа – ден събота, място: брегът на река Дунав – пристанището. е второто издание на Фестивал на рибената чорба в село Попина, организиран от НЧ „Христо Ботев 2021“ село Попина със съдействието на община Ситово: Заявки за участие се приемат до 26.08.2024 г. по образец на e-mail адрес: [email protected]. Целта на събора е да съхраним традицията за приготвяне на рибена чорба „По попински“.

Цел на събора: да утвърди присъствието на фолклорното, танцовото, слово и музикално0-песенно изкуство в съвременния живот и да предоставим възможност на многобройните колективи и индивидуални изпълнители за обществено признание.

Налична ще е т.нар. „Улица“ с представяне на домашни вкусотийки – мезенца, сиренца, кашкавали, пчелни продукти, сладка, блага ракийка и други домашно приготвени продукти. Право на участие ще има всеки желаещ да направи представяне на собствена продукция, без ограничение. Може да почерпи, може и да продава – всеки сам преценява, като сам трябва да си осигури масичка.

За село Попина в https://m.mirela.bg/: „Релефът на селото е предимно равнинен. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, пъстроцветна есен, студена зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет. Населението наброява около 660 човека. Надморска височина – 21 м. Старото име на селото е било Поп Кьой.

В селото има кметство, църква, читалище с библиотека, в което се намира и малка музейна експозиция, хранителни магазини, поща, красив парк с детска площадка, крайречен хотелски комплекс с плувен басейн, ресторант и малък параклис на брега на река Дунав. Селото е напълно водоснабдено и електрифицирано. Пътищата са в много добро състояние. Редовен автобусен транспорт свързва селото с гр. Силистра и околните села. Местните хора са заети предимно в селското стопанство, като отглеждат за собствени нужди плодове, зеленчуци, домашни птици и добитък. Плодородните земи около селото се обработват от земеделска кооперация. Основните земеделски култури са пшеница, слънчоглед, рапица. Селото е китно, потънало в зеленина и е известно с големите си кайсиеви масиви.

Чистият въздух, спокойствието и тишината, близостта до резервата Сребърна и река Дунав предоставят чудесни възможности за развитието на еко, селски, риболовен и познавателен туризъм. Културни събития и забележителности Всяко лято, обикновено в първата десетдневка на август, се провежда Празник на Дунав на брега на реката. Типични традиционни игри, запазени от миналото, са преплуването на Дунав, хващане на прасенце, ходене по намазана с грес дървена греда над водата. При разкопки в местността „Дренчето“ е намерена керамика от тракийско време. Местността „Калето“ е била римски военен лагер, разположен между важните крепости на Дунав – Дуросторум (Силистра) и Трансмариска (Тутракан), където минава римски път, останките от който личат и днес“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе