РДПБЗН-Силистра: Повишен е индексът за пожароопасност за територията на област Силистра

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология индексът за пожароопасност за територията на Силистренска област е повишен, съобщават от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Очакваните високи температури и опасно горещото време днес и през следващите дни са предпоставка за възникване и бързо разпространение на пожари в природата – в полските и горски територии, но също и в урбанизираните райони.

През 2023 г. в областта са възникнали 19 пожара в горски насаждения, основно поради  небрежна работа с огън.  Унищожени са 368 дка гори.

Трайното повишаване на среднодневните температури в региона води до значително засушаване, което съчетано и с активната стопанска дейност създава реални предпоставки за възникване и развитие на пожари в реколтата, в пасищата, лесонепригодните площи и горския фонд.

От РДПБЗН – Силистра призовават да не се използва открит огън за почистване на суха тревна растителност. При използване на огън за битови нужди да се предприемат всички превантивни мерки и изисквания за пожарна безопасност, както и съобразяване с метеорологичните условия.  В часовия диапазон от 12 до 18 часа да се ограничат дейностите в и извън населените места, които биха могли да предизвикат подобни произшествия.

От пожарната напомнят, че гражданите са длъжни да се съобразяват с издадените заповеди от областния управител на Силистра, директора на Областна дирекция „Земеделие“ и кметовете на населените места във връзка с организацията за осигуряване на пожарната безопасност.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе