На 6 юни във Филиал Силистра ще бъде проведен ритуал по именуване на зала „Проф. д-р Иван Недев“

На 6 юни т.г. в края на поредната академична година във Филиал Силистра на Русенския университет ще бъде проведен ритуал по именуване на зала „Проф. д-р Иван Недев“. Той роден на 5 октомври 1937 г. в с. Сребърна, Силистренско, където завършва основното си образование. Възпитаник е на Първо средно смесено общообразователно училище „Св. Климент Охридски” – гр. Силистра, на Полувисш учителски институт „Петър Берон” – гр. Шумен и на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, където през 1967 г. завършва спец. Българска филология. Преподава в различни училища, директор е бил и на училището в село Ситово.

От учебната 1972-1973 година до 2004-2005 е преподавател в някогашния Институт за подготовка на учители „Дочо Михайлов” – гр. Силистра, прераснал през 1998 г. във Филиал на Русенски университет „Ангел Кънчев”. През всичките тези години той води лекционни курсове по фонетика, морфология и синтаксис на съвременния български книжовен език, по старобългарски език, по история на новобългарския книжовен език и по диалектология.

Своите научни интереси проф. Недев определя още през студентските си години в Шумен, за да превърне впоследствие българския синтаксис в център на своята изследователска дейност. Личните му качества и способности, съчетани с неговото пословично трудолюбие и отдаденост, му помагат „да види невидимото” и да „открие поезия в синтаксиса”. През 1986 год. Висшата атестационна комисия му присъжда научното звание доцент – основният му научен труд е „Едносъставните изречения в съвременния български книжовен език”. През 1995 год. му е присъдено научното звание професор за „Синтаксис на съвременния български книжовен език”. Научната и преподавателската дейност на проф. д-р Иван Недев са високо оценени както от неговите студенти и колеги, така и от научната общност в града и страната.

В преценка на ръководството на ИПУ „Дочо Михайлов” – гр. Силистра четем: „Лекциите му по морфология и по синтаксис на съвременния български книжовен език се отличават с достъпност, с яснота и преди всичко с научност. На студентите той поднася не само материала, предвиден в учебната програма, но и гледища, застъпени в най-новите изследвания по преподаваните от него дисциплини”.

В интервю за книгата на Иванка Христова „Ключ към сърцето” (2006) проф. Недев споделя: „В живота си досега винаги съм имал някаква голяма цел, към която съм се стремял. И за осъществяването на която съм работил всеотдайно…Преследвайки целите си, човек живее пълноценно. Основното качество, което прави хората „големи” или „малки”, е степента на постоянството, твърдостта при реализиране на амбициите, непримиримостта. Благодаря на съдбата, която ме окриляше по нелекия път в науката и в живота въобще”!

Инициативата в чест на проф. д-р Иван Недев е продължение на подобна от преди няколко години, когато една от големите зали на Филиал Силистра бе именувана „Проф. д-р Славчо Иванов“. В периода след 1964 г. възпитаникът на Софийския университет работи като учител и инспектор по български език и литература в Силистра, а още след откриването през 1971 г. на Института за подготовка на учители започва да преподава в него „Нова и най-нова българска литература“, което прави 34 години. От 1981 до 1985 г. е заместник-директор, бил е и ръководител на катедра „Литература“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе