Община Главиница сключи договор за заплащане на само 50% от консумираната електроенергия

Кметът на Община Главиница г-н Неждет Джевдет подписа договор за учредяване на възмездно право на строеж за срок от 30 години с инвеститор, който ще изгради фотоволтаична електроцентрала на площ от 179 дка в землището на село Черногор.

Всички терени са общинска собственост и са локализирани в границите на старото селище Софийци и в двора на бившето училище на село Черногор. Около 60 дка от предоставените терени са необработваеми и никога не са постъпвали приходи от тях. Приходите от въпросните 179 дка през последните години средно възлизат на около 9000 лева годишно, което означава, че ако се запази досегашния им начин на управление, през следващите 30 години приходът от наем ще възлиза на около 270 000 лева.

Съгласно условията на сключения договор, приходите от възмездното право на строеж, през следващите 30 години ще достигнат до минимум 4 500 000 лева, което означава около 150 000 лева на година. Ако приходите се изчислят на база декар площ, тогава се оказва, че през следващите 30 години, Община Главиница трябва да получи приходи в размер на около 25 000 лв за един декар или това е 6 пъти над пазарната стойност на един декар площ.
Основните финансови ангажименти на инвеститора към Община Главиница са:

  •  100 000 лева – първоначална вноска, която ще бъде внесена в срок до три работни дни от подписването на догвора;
  •  ежегодна вноска в размер на стойността на около 50 % от общата консумирана електроенергия от Община Главиница:

– улично осветление във всички 23 населени места;
– ОП“ОИКД“ /БКС/;
– Домашен социален патронаж;
– детските градини и
– всички кметства.

  •  внасяне на първоначален данък и ежегодни местни данъци и такси за полученото право.

Община Главиница усилено работи и в посока изграждане на собствени фотоволтаични инсталации, които още повече ще намалят разходите за доставена електрическа енергия. Вече са одобрени 2 проекта на общината на стойност 2 000 000 лева за изграждане на фотоволтаични инсталации на покривите на Общинска администрация гр. Главиница и НЧ „Христо Ботев“ – с. Зафирово, които ще стартират след сключването на договори с финансиращите институции. Подготвят се и проекти за монтиране на подобни инсталации и на сградите на детската градина, социалния патронаж и поликлиниката в град Главиница.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе