Над 380 декларации са подадени в НАП Силистра от стартиране на данъчната кампания

Над 380 годишни декларации за деклариране на доходи, придобити през 2023 г. от физически лица, са подадени до момента в офиса на НАП  Силистра от началото на данъчната кампания – 10 януари. Повечето от  получените в НАП декларации са за ползване на данъчни облекчения за деца.

Формулярите,  подадени по електронен път чрез ПИК и електронен подпис, са повече от половината,  което доказва засиления интерес към е-услугите на приходната администрация. На място, в  офиса на агенцията в дунавския град са приети 118 броя, а чрез лицензиран пощенски оператор – едва 13 декларации.

Освен чрез Портала за електронни услуги на НАП, гражданите могат да подават данъчни декларации по пощата с обратна разписка и на място в офисите на НАП в страната.

Срокът за ползване на 5 % отстъпка от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до 1 април 2024 г. включително, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа е 30 април.

От офиса на НАП в дунавския град акцентират, че преди подаване на годишна данъчна декларация, с цел ползване на което и да е данъчно облекчение, лицата трябва да проверят дали имат неплатени публични задължения и при наличие на такива първо да ги внесат, след което да подават документи.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли, тъй като тази година 30 юни е неработен ден.

Повече информация за попълване на декларациите и за плащане на дължимите данъци клиентите на НАП могат да получат на телефоните за информация: 0700 18 700 или 02 9859 6801 (на цена, съобразно тарифата на съответния оператор), на интернет страницата на агенцията или в офисите на приходната администрация.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе