Кайнарджа е имала свой двойник в Подмосковието в Русия

През 1774 г. е подписан мирният договор между Руската и Османската империи, останал в историята като Кючуккайнарджански, защото е подписан в село Кайнарджа, днес център на община в област Силистра. Селото от 2015 г. насам е част от мрежа „Места на мира“, в която засега членуват населени места от 8 страни от Европа, където са подписани подобни договори. Край чешмата, при която се казва, че е подписан договорът, е създаден Посетителски туристически център с малка изложбена експозиция, свързана със събитието.

Оказа се обаче, че село Кайнарджа има свой „двойник“ в Подмосковието в Русия – село Троицкое-Кайнарджи, което в днешно време е част от град Балашиха. От „него“ обаче са останали само църквата, наречена Троицкая; „мавзолей“, част от акведукт, малка територия от парк и езера. Реално и на местните вече не им е известно какво е „Кайнарджи“, името, дадено лично от Екатерина Втора. За наличието на Кайнарджи подсказа историкът изследовател Валентин Събков от Варна.

А как Кайнарджи се появява на „картата“? Това се случва веднага след подписването на договора. Тогава руската императрица Екатерина Втора завежда целия си „двор“ в имението на фелдмаршал Пьотр Румянцев-Задунайски – един от най-великите военачалници на Русия, участник във войната с Османската империя. Там е празнувано подписването на договора, т.е. победата във войната. Тържествата са описани като невиждана веселба, продължила няколко дни, включително с много цигански песни и танци, с трапеза на открито, с шатри за кортежа, дори и с вечерна заря. Изграден е дворец като павилион с архитектурно решение на турска крепост в стилизиран вид. Съществувало предание, че императрицата е пристигнала по вода до имението на фелдмаршала.

Близо 70 години по-късно, през 1833 г., в памет на това „събитие“ е издигнат паметник, на който е композиран бюст на Екатерина Втора с класически шлем на главата. Сто години след това паметникът е преместен в  Музея на архитектурата „Щусев“. По ирония на съдбата точно на императрицата и на Румянцев край силистренското село Кайнарджа са изградени паметници.

За имението на Румянцев в Кайнарджи се споменава, че не е било място, което той е посещавал редовно, но е било обновено и облагородено с алея, като точно повтаряла извивките на р. Дунав, на чиито брегове руската имперска армия громи във въпросната война османските войски. Разрушителни са действали обаче французите спрямо имението по време на войната с Русия през 1812 г.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе