Да се завърнеш в бащината къща или за поканата за обратен път към дома с вдигнато чело

Пресни са впечатленията от концерта „Чудовища и фантастични създания“ в салона на ДТ Силистра на трио „Варварските цигулки“ (Violons Barbares) , начело със силистренеца Димитър Гугов – майстор на гъдулката, който живее и работи във Франция (Страсбург), концертира по света и за четири години на два пъти бе в родния си град с различни тематични програми. Той е едно от доказателствата, че от малкия древен град, неформално (само)нарекал се „Фестивален град“ и „Духовна столица на Добруджа“, тръгват талантливи творци в не една и две области. Някои от тях имат междуконтинентална известност, други са с национална значимост, трети са важни за специфична фен група и т.н.

От Силистра и Добруджа са тръгнали Стефка Евстатиева (след световната си оперна кариера тя живее в Ню Йорк, САЩ, където преподава, но си идва всяко лято в Силистра), звездата на джаза Йълдъз Ибрахимова (за последно на силистренска сцена през 2010 г., иначе постоянно живее в Анкара, Турция), кавалджията на планетата Теодосий Спасов (на няколко пъти с концерти в крайдунавския ни град, иначе по всички континенти, дори в Непал и Антарктида), оперният и оперетен певец Христо Сарафов (по род от Калипетрово, на два пъти през 2019 г. бе в родния си град, когато получи и специална награда от община Силистра).

Време е да видим тук, поне две десетилетия след като е напуснала Силистра, и джаз-примата Мая (Стоя)Нова, която, независимо от световната си ангажираност, се случва да прескача и до България. Китаристът Димитър Стоянов, който е в Швейцария, също би бил интересен за силистренската публика. Също и живеещите в Пловдив млад пианист Николай Маринов, който като момче всяко лято идваше с майка си в нейния роден град и се е случвало да свири на нещастното пиано в хоровата зала в Младежкия дом. За разлика от тях виртуозът на цигулката Васко Василев – талантлива издънка на културата фамилия от Силистра, скоро бе тук, включвайки силистренската сцена в турнето си.

И още, хубаво е по-често да се радваме на родна земя на поп певците Ели Раданова (някога бе сред най-популярните в телевизионното шоу „Мюзик айдъл“, после пя и в Националната оперета), Йордан Марков (той е сред редките примери как се връща често за изява в Силистра), Мона (Монислава Недева), Божана Спасова от Тутракан (част от Трио „Тринити“), Елеонора Лонтова, чиито първи години са в родния град на майка й – запомняща се изпълнителка в Трио „ы“ – за радост веднъж гостуваха в Силистра, саксофониста Петър Момчев – представител на известна музикална фамилия, пианиста Антоний Георгиев-Тонто от „Ахат“ и др. Имаме и актьори като Владислав Карамфилов, Снежина Петрова и др.

На успешна фолклорна вълна са Владимир Недев – главен художествен ръководител на Ансамбъл „Българани“ – София, чиито спектакли още не сме имали частта да видим; композиторът, акордеонист и ръководител на хорови формации Марек Дяков, който също се изявява в столицата. Разбира се, не на последно място и народната певица Ивелина Димова, която за известно време се върна в родния си град и бе успешен диригент на народния хор на АНТП „Силистра“ към НЧ „Доростол“, но отново се прибра в столицата. Има и др. като тях, които заслужават да изнесат концерти на сцена край р. Дунав, стига някой да се сети да ги покани любезно, но настоятелно.

Естествено, не забравяме и художници като проф. Ангел Станев; Георги Чапкънов – Чапа (почетен граждани на Силистра); Джошкун Сами, който е живее и работи в Истанбул, но тази година се представи със свои творби в ХГ – Силистра; Роман Кисьов, Преслав Колев и др. Слава Богу, те не са „забравени“ и винаги са предвидени с участие в инициативи на Художествена галерия Силистра и на местното дружество на художниците към СБХ.

Не така стоят нещата с известни журналисти, родом от Силистра и региона – примерно Валерий Тодоров и Борислав Зюмбюлев (двамата наскоро издадоха свои книги, но все още не са ги представили в естествената среда на роднини, приятели, съученици и почитатели), Блага Букева – тя е родом от Тутракан, Янка Петкова, Мариана Тодорова, Теодора Енчева и др. Ще се намерят също „наши“ поети и писатели, които са далеч от тук, но винаги биха откликнали на покана за достойна изява на родна почва.

Да речем, при евентуално възстановяване на литературния конкурс „Златен клас“, запокитен в забравата някъде през 80-те години на миналия век едва след 2-3 издания. Можем да отворим дума и за известни специалисти в здравната сфера, които също заслужават внимание. Впрочем, това се отнася и за над 30 силистренци и представители на други населени места в областта, които в различни науки са защитили докторски степени и могат да бъдат полезни – всеки в своята сфера. Темата може да бъде продължена по подобен начин и с хора, живеещи и работещи в чужбина – примерно Павлина Чернева – американски икономист от български произход, университетски преподавател и международно признат експерт, за които също малко знаем в публичното пространство. Хубаво би било да се обърнем и към политици и експерти, които са на управленски позиции на различни нива, с идеята да сме си взаимно полезни – най-новото попълнение в това отношение е Надежда Бобчева – заместник кмет на Столична община.

Изброявайки всички тези талантливи имена, неминуемо се ражда и предложението, което е хубаво някой да прегърне и да превърне в реализирана идея: в обозримото бъдеще Силистра да стане център на академична изява (тип „Майсторски глас“) за обучение на талантливи млади хора, ментори на които да станат някои от гореспоменатите творци в различни видове изкуства. Няма да ни е чуждо да сме домакини на форуми, срещи на „високо ниво“ и пр. В този смисъл светъл е примерът на Йордан Марков, който заедно с община Силистра и привлечени спонсори, включително от местния бизнес, от няколко години неизменно провежда националния певчески конкурс „Дунавски звезди“.

Благодарение на него десетки деца и подрастващи, както и техните родители, идват в навечерието на празника на град Силистра, за да станат част от неговата атмосфера. Когато си на ъгъла на географията и става дума за населено място, в което трябва да се дойде специално, защото няма път, преминаващ през него, не остава нищо друго освен да се намират форми за привличане на внимание и да се провеждат събития, по възможност с оригинално съдържание, за да бъдат лакмус за хора от близо и далеч.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе