На 15 ноември тестват системата BG-ALERT в Силистренско

BG-ALERT е нова система, допълваща възможностите на съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване, която ще позволи на компетентните държавни органи да разпространяват предупредителни съобщения до населението, в случай че разполагат с достоверни данни и информация за предстоящи или случващи се бедствия или извънредни ситуации на определена територия. Тестването ѝ започва утре – 7 ноември, на територията на област Габрово.

На 15 ноември системата ще бъде тествана на територията на областите Силистра, Велико Търново, Разград и Русе.

Съобщението, което ще получат абонатите и на трите мобилни оператори, е с определен надпис в зависимост от версията на операционната система на устройството, а звукът – специфичен, по стандарт, така че да привлече вниманието предвид важността на тези съобщения. В реална ситуация текстовете на съобщенията ще показват нивото на опасност, в какво се изразява тя, ще съдържат също и линк за достъп до страницата www.bg-alert.bg, така че гражданите да получат допълнителна информация.

Поетапно ще бъдат извършени тестове във всички 28 области на страната, като на 29 ноември ще бъде проведен национален тест в цялата страна.

Дати за провеждане на тестовете:

  • 07.11.2023 г. (вторник) – за област Габрово;
  • 14.11.2023 г. (вторник) – за области Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен;
  • 15.11.2023 г. (сряда) – за области Велико Търново, Разград, Русе и Силистра;
  • 16.11.2023 г. (четвъртък) – за области Варна, Добрич, Търговище и Шумен;
  • 21.11.2023 г. (вторник) – за области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол;
  • 22.11.2023 г. (сряда) – за области Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска област и София-град;
  • 23.11.2023 г. (четвъртък) – за области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково;
  • 29.11.2023 г. (сряда) – национален тест в цялата страна.

В часовия диапазон от 12:00 до 12:30 ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език, и ще бъде разпространявано чрез мрежите на мобилните оператори до устройства, поддържащи технологията Cell Broadcast. Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе