Представители на силистренския театър и НЧ „Доростол-1870“ поднесоха цветя пред паметника на възрожденеца Сава Доброплодни

В навечерието на 1-ви ноември – Деня на народните будители, настоятелството на НЧ „Доростол-1870“, представлявано от неговия председател Маргарита Любомирова и Валентин Копринджийски и Тихомир Лефтеров, съвместно с представители на Драматично-куклен театър-Силистра в лицето на неговия директор Златина Станева, поднесоха цветя пред паметника на възрожденеца Сава Доброплодни в областния град.

***
Сава Хаджиилиев – Доброплодни е сред видните български просветни и културни дейци, които оформят началните прояви на Българското национално възраждане.
В Силистра той пребивава като учител от 1870 до 1872 година. В дунавския град създава едно от първите български читалища. Освен това Сава Доброплодни е и родоначалник на театралното дело в Силистра с постановката „Многострадалната Геновева“ през 1870 година, създава първото в България театрално дружество с името „Деятел“.

***
Директорът на Драматично-куклен театър-Силистра Златина Станева и целия екип на Храма на Мелпомена поздравяват всички съвременни български будители – учители, учени, читалищни, музейни и библиотечни дейци, българските творци в областта на изкуствата по случай 1-ви ноември – Деня на народните будители!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе