Съдът в Силистра призна за виновен мъж от село Златоклас, предизвикал ПТП и причинил смъртта на младеж

Наказателен състав на Окръжен съд-Силистра призна И.К. от село Златоклас, Силистренска област, за виновен в това, че при управление на МПС-лек автомобил без да има необходимата правоспособност е нарушил правилата за движение по пътищата като е управлявал автомобила с превишена скорост. В резултат на това подсъдимият е допуснал ПТП и по непредпазливост е причинил смъртта на 21-годишният А.В. от същото село. Съдът призна подсъдимият за виновен и в това, че е управлявал МПС-лек автомобил, което не е регистрирано по надлежния ред.

В съдебно заседание подсъдимият И.К. поиска от съда да се ползва от предвидената законова възможност и делото да се гледа по реда на Особените правила на глава 27 от Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ за съкратено съдебно следствие. Ето защо, в това производство подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тези факти в съдебната фаза. Съобразно диференцираната процедура при постановяване на осъдителна присъда. съдът задължително намалява наказанието, което е наложил с една трета.

Представителят на Окръжна прокуратура поддържа обвинението съгласно внесения обвинителен акт и пледира налагане на наказание по вид „лишаване от свобода“ в размер към минималния предвиден в закона, което да се намали с една трета, съобразно разпоредбите на съкратеното съдебно следствие, и изтърпяването му да се отложи за максимален изпитателен срок.

Наказателният състав на Окръжен съд-Силистра призна подсъдимият И.К. за виновен и спазвайки законовите разпоредби му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години след редукцията. Изпълнението на наложеното наказание бе отложено за срок от пет години, на основание чл. 66, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият бе осъден да заплати направените разноски по делото – 5083.00лева в досъдебното производство и 838.80лева в съдебното производство.

И.К. е на 21 години, неосъждан, с основно образование.

Присъдата на Окръжен съд-Силистра подлежи на обжалване или протест пред Варненски апелативен съд.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе