Ден на отворените врати в Районен съд-Силистра

За пореден път вратите на Районен съд-Силистра бяха отворени за всички желаещи да научат подробности за правосъдието и дейността на работещите в съда.

Широко популяризираната инициатива привлече в Съдебната палата посетители от различни възрасти. Всички получиха Конституция на Република България и информационни материали за съдебната власт.

В този специален ден вълнуващи първи уроци по правосъдие в съдебната зала получиха учениците от 4-а клас на СУ „Н. Й. Вапцаров“-Силистра.

В уводната част на срещата магистратите разясниха на децата по достъпен начин ролите на участниците в съдебните дела и правилата, по които се провеждат съдебни заседания. Специално внимание бе отделено и на важността на труда на съдебните служители, без които съдебната дейност не би била ефективна.

Предвид подходящата възраст на гостите-четвъртокласници от СУ „Н. Й. Вапцаров“-Силистра, съдиите представиха за първи път брошура-издание на Районен съд-Силистра в помощ на ученици, родители, учители и всички загрижени за сигурността на децата. Четивото съдържа ценни съвети и примери как децата да се предпазят от опасна ситуация, а също и как да реагират, ако вече са попаднали в такава.

Магистратите разговаряха с децата за важността да се спазват правилата и законите. Съдиите призоваха децата да отстояват правата си, но също да уважават правата на другите и да не бъдат агресивни, защото агресията предизвиква агресия. Децата бяха посъветвани да не причиняват на другите това, което не искат за себе си, да се стараят да израснат добри хора, да се образоват, и да бъдат добри специалисти в работата си.

Малките участници в деня на отворените врати заеха местата на съдия, прокурор, подсъдим и адвокат. Всички деца поискаха възможност за ново посещение на съдебната зала и заявиха желание да покажат знания в симулиран съдебен процес.

Вратите на Районен съд-Силистра бяха отворени и за учениците от 6-а клас на ПМГ „Св. Климент Охридски“-Силистра. Те също влязоха с вълнение в съдебната зала и с интерес изслушаха лекцията на магистратите. Въпросите на учениците бяха много и най-вече свързани с наказателната отговорност при извършено престъпление – кражба/грабеж, нанесена телесна повреда, а също за ползване, притежаване и разпространение на наркотични вещества? Съдиите запознаха учениците с важни моменти от законодателството, свързано със статута на малолетните и непълнолетните. В подкрепа на казаното, съдиите споделяха подходящи примери от съдебната практика. Темите предизвикаха оживено обсъждане и доста емоции у гостите. Те получиха уверението на магистратите, че отново ще посетят съда през учебната 2023/2024 учебна година, но за лекция на съдии по теми, избрани от учениците.

„Нашата цел е да получите нови знания, които да Ви бъдат от полза в огромният свят на възрастните и в необятното Интернет пространство. Нека бъдем добри хора. Нека бъдем заедно срещу агресията, срещу обидите, срещу нарушаването на правилата и законите, защото така ще живеем в по-хубав, справедлив и сигурен свят.“-каза Председателят на Районен съд-Силистра Мирослав Христов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе