В Областна администрация-Силистра се проведе среща с доц. д-р Илияна Горанова

В началото на месеца, в средата на който в България по традиция започва новата учебна година в училищата, в Областна администрация Силистра бе проведена среща на областния управител Минчо Йорданов с доц. д-р Илиана Горанова – почетен гражданин на Силистра, дългогодишен специалист в сферата на образованието и на педагогическата дейност, понастоящем председател на Клуб на учителите пенсионери „Иван Байчев”. Доц. Горанова в продължение на почти двадесет години ръководи някогашния педагогически институт в Силистра, включително и първите години на Филиал Силистра на Русенския университет, създаден преди четвърт век.

Пред г-н Йорданов, който в първите години на трудовата си карира е преподавал история и е бил директор на основно училище, тя сподели свои наблюдения от актуалната обстановка в образователния процес в България. Обсъдени са и съществуващи в момента проблеми в тази сфера, повечето от които са актуални и за област Силистра.

Ден преди срещата си в Областна администрация Силистра доц. Горанова напомни чрез личния си профил във Фейсбук, че преди 52 години на 31 август 1951 г. е подписан указ на Държавен съвет на Народна Република България за откриване в Силистра на Полувисш учителски институт за подготовка на учители в V-VIII клас.

И отбелязва: „Бяха богати години – на пълни зали, на реални успехи, на преодолявани трудности; години на ,,рамо до рамо” – от сутрин до вечер… Където и да сте, момичета и момчета, минали под шапката на Института, бъдете здрави! Знам, че бяхте и че сте успешни!”.

В рамките на Национална научна конференция на Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев”, проведена на 16 октомври 2020 г., бе представена втората част на документален филм, посветен на 130-ата година на педагогическото образование в крайдунавския град, същуствуващ на диск, заедно с албум по темата, и с възможност да бъде видян в Ютуб.

Две години по-късно от печат излезе книгата „Искрици във времето”, посветена на образованието в Силистра от края на XIX век до днес, представено в документи и снимки. Тя е създадена от екип начело с доц. д-р Румяна Лебедова – директор на НА. Посветена е на 130 години на педагогическото образование в Силистра, на половинвековното обучение в полувисшия учителски институт и на четвъртвековието на Филиала на русенската Алма-Матер. Книгата е предшествана от две изложби с тематични постери, съдържащи информация и фото материали – едната от тях е подготвена с европейски средства със съдействието на Областна администрация, другата – със средства на община Силистра.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе