НПО от Силистра преполови проект за консултиране на жертви и с извършители на домашно насилие

Измина още един месец от започналия на 15 юли т.г. 4-месечен проект на тема „Център за консултиране и превенция от домашно насилие – Силистра 2023 г.“, който Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ – Силистра, осъществява по договор №93-00-77, финансиран от Министерство на правосъдието. Той е продължение на други подобни проекти, благодарение на които екипът на Сдружението осигурява защита, възстановяване и реинтерграция на пострадалите от домашно насилие.

Как: чрез своевременно предоставяне на качествени услуги при решаване на възникнал проблем в семейството. По същия начин се работи и с извършителите на домашно насилие с оглед предотвратяване на рецидивите им в това отношение. През изтеклия месец е обърнато професионално внимание с консултации на 13 пострадали от домашно насилие и на четирима извършители.

В проекта е заложена и в частност темата „Повишаване чувствителността на подрастващи – ученици в 9-и до 12-и клас в средни училища в област Силистра, която също е в контекста на проблема „домашно насилие”. Как: чрез разработка и провеждане в училища от областта на програма за превенция и защита. В това отношение през м. октомври т.г. завършва работата с младежи от горния курс на обучение в средни училища (по проекта става дума за стотина ученици и за петнадесетина учители) със семинари в училища, с учители и педагогически съветници.

Подобна среща ще има и със съдействие на Областна администрация Силистра, която е съучредител преди няколко години на Експертен регионален съвет по проблемите на домашното насилие. На нея ще бъдат споделени добри практики. Работата с подрастващите и с техните преподаватели в училище е предпоставка за превенция на домашното насилие.

Проведено през 2022 г. изследване на организацията сочи, че само за 2021 г. са регистрирани над 60 фатални случаи в хипотезата на домашно насилие, а броят на децата – жертва на насилие, нараства с 10% през  последните три години. Всички изследвания, реализирани от сдружението през тригодишния период могат да бъдат изтеглени от меню „библиотека“) в сайта на организацията:: www.ekaravelova.org.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе