За 15-и път в Гарван – Фестивал на хляба

На 8 юли 2023 година на площада в село Гарван, община Ситово, област Силистра, бе проведено петнадесето издание на традиционния за общността „Фестивал на хляба”, продължение на проекта „Мелницата на дядо, хляба на баба” по програма „Живо наследство” на местното НЧ „Димитър Иванов Полянов – 1870” с председател Веселин Неков. Той е в изпълнение в партньорство с Еврофутбол по проект „Печелиш и помагаш” и Фондация „Работилница за граждански инициативи” през 2008 година.

Организатори на събитието освен читалището: Земеделска кооперация „16 декември“ с председател Иван Добрев, кметство село Гарван, община Ситово и Клуб на инвалида и пенсионера „Надежда”. Кметският наместник Димитър Неделчев откри проявата, която е сред знаковите в Областен културен календар и сред малкото по рода си в Крайдунавска Добруджа (с нея се родее празникът на хляба в Силистра, провеждан през м. септември в навечерието на празника на града).

До всички участници бяха отправени поздравителни адреси от инж. Николай Неделчев – областен управител на област Силистра, и от Сезгин Алиибрям – кмет на община Ситово. Фестивалът включваше конкурс и изложба. По време на празника имаше ателие за направа на фигурки от брашно, оцветено в различни цветове. Всеки желаещ можеше да твори и да се забавлява. Беше подредена изложба, сътворена от Стефан Данев – местен майстор от село Гарван, Габровско.

Регламентът за участие във „Фестивал на хляба“ изискваше участниците саморъчно да са изработили съответния продукт, чиято направа е по рецепти от майки и баби. Всяко изделия получаваше свой регистрационен номер. Конкурсът за изделия от брашно имаше четири категории: пити, баници, сладки изкушения и солени изделия.

В своеобразната надпревара се включиха 34 участници в четирите категории. Независимото жури за конкурса беше четиричленно в състав: Славка Ганева и Веселина Драганова от село Гарван, Силистренско, и Емилия Данева и Венета Василева от село Гарван, Габровско (за пореден път участваха и гости от Балкана – родственици на гарванци от добруджа). Наградените тази година са следните участници: категория „Пити“ – Диляна Димитрова, Калинка Симеонова, Гинка Макриева и Надка Йорданова; категория „Баници“ – Ирена Папазова, Маргарита Стоянова, Веселина Драганова и Гинка Макриева; категория „Солени изделия“ – Димитрина Иванова, Габриела Любенова, Димитрина Иванова и Гинка Макриева и категория „Сладки изкушения“ – Славка Ганева, Маргарита Стоянова, Емилия Танева и Росица Тодорова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе