XXV Международен детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“

Само след броени дни стартира единственото по рода си за цялата страна 25-то издание на Международния детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“.
Очакваното събитие от поколения силистренци и гости на града ни ще се проведе от 24 и 25 юли 2023 г., с над 300 участници.

Културната проява се провежда под патронажа на кмета на Община Силистра – д-р Юлиян Найденов и в партньорство с Националната Секция за България на CIOFF® (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – Асоцииран член на ЮНЕСКО).

С членството в CIOFF® България, детският ни фестивал е включен в Световния календар на CIOFF® и популяризиран по света. Осъществява се международен обмен на фолклорни групи, с което се предава културно наследство на деца и младежи.

Фестивалът през 2023г.

Участие във фестивала през тази година ще вземат седем чуждестранни състави, от тях по линия на CIOFF® България са Пекин – Китай и Бурса – Турция, от побратимените градове – Чеханов – Полша, Кикинда – Сърбия, Хмелницки – Украйна и Браила – Румъния, както и от Хойнице – Полша.

В рамките на фестивала ще имаме удоволствието да се насладим на таланта на силистренските детски танцови състави:

– Ансамбъл „Добруджа“ при Община Силистра
– Детска фолклорна формация „Добруджанче“ към АНПТ „Силистра“ при НЧ „Доростол – 1870”, гр. Силистра
– Балет „Лиденс“ при НЧ „Доростол – 1870“, град Силистра
– Балет „Аксел“ при ЦПЛР – ОДК, град Силистра;
– Школа по хип-хоп танци „Денс Стейшън”, град Силистра

Програма:
24 юли 2023 г. /понеделник/:
– 10.00 часа в Дунавския парк – Ателие по рисуване. Участниците ще рисуват върху речни камъни Силистра през техните очи с послания за мир и приятелство.
– 16.30 часа – Среща на кмета – д-р Юлиян Найденов с представители на съставите;
– 19.30 часа – Дефиле – от Старата автогара до площад „Свобода“. Съставите ще дефилират предвождани от Градски духов оркестър и флага на фестивала. От 19.30 ч. на площада – тържествено откриване на събитието, с изпълнение на химна на фестивала „Де е България“ и издигане на фестивалния флаг.
– 20.00 ч. – Първи фестивален концерт на сцената на площад „Свобода“ в град Силистра.
25 юли 2023 г. /вторник/:
– От 10.00 ч. на втория шадраван до малката сцена в Дунавски парк, град Силистра, ще се проведе ателие по танци с всички участници. В ателието ще се разучават фолклорни танци от всички страни – участници във фестивала.
– От 20.00 часа – Втори фестивален концерт на сцената на площад „Свобода“ в град Силистра. Закриване на фестивала.

Предистория

Международният детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“ стартира като първи за България през 1994 година. Основатели са председателят на Сдружението на детско-юношеските хореографи в България Агрипина Войнова и силистренският хореограф Йордан Филипов.

През годините в Силистра са гостували детски танцови състави от Европа, Азия, Америка и Африка. Историята на фестивала е богата и е с посланието да съхранява самобитната култура и танцово изкуство на различните народи.

Безценен е приносът на фестивала за диалога между младите хора, културите и народите.
Заповядайте на 25-ти Международен детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“!

24 и 25 юли 2023 г. в град Силистра

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе