Традиционна за юли смяна на ръководството на Ротари клуб-Силистра

Тържество по ротация на ръководството в Ротари клуб Силистра бе проведено на 5 юли 2023 г. с участието на семействата на членовете на клуба. Николай Костов – президент 2022-2023 г. предаде на Димитър Тодоров щафетата на президентския пост за периода 2023-2024 г. В момента той е заместник-областен управител на област Силистра, но преди няколко години е приет за ротарианец в качеството на човек със собствен бизнес в сферата на търговията. Ротарианската нова година започва на 1 юли, когато встъпва в едногодишна длъжност избраният две години по-рано нов президент, който по традиция представлява клуба в рамките на 12 месеца, но вече има и изключения, когато един ротарианец повтаря мандата си още на следващата година. За близо 23-годишната история на клуба четете в Блог ВЕРСИНАЖ на адрес: http://jordansilistra.blogspot.com/2022/04/20.html. (За двадесет години Ротари клуб Силистра вложи над сто хиляди лева в различни хуманитарни сфери, м. април 2022 г.).

Даниела Костова е най-новият член, избран от клуба. След Боян Боев – президент 2020-2022, който също е бил интерактор, Костова е втората от членовете на клуба в настоящия му състав, която е била член на младежката структура Интеракт клуб за подрастващи от 14 до 18 г. и е негов успешен президент преди десетина години.
Президенти на клуба в Силистра от 2000 до 2020 г. са били инж. Веселин Андреев, инж. Иво Андонов, д-р Марин Пейчев, инж. Стефан Райчев, инж. Петър Чаушев, Димитър Ангелов, инж. Петко Горбанов, инж. Манол Тодоров, Велико Великов, Атанас Великов, инж. Пенчо Ковачев, инж. Евгени Георгиев, инж. Петър Георгиев, Георги Иванов, Свилен Съботинов, Николай Костов, Павлин Иванов, Димитър Димитров, Александър Сабанов.
В своята история клубът е провел над 25 бала по повод големите празници Коледа и Великден с цел набиране на средства за реализация на проекти, отнасящи се до по-големи социални групи – в сферите като градоустройство, спорт, култура, учебно и социално дело, и пр.
До този момент 13 са изданията на проведеното от клуба събитие, наречено Ротарианска винария за вътрешна дегустация, включително с гости от Румъния и от други ротариански клубове. Над 100 хил. лева, средства на ротарианци или привлечени от тях, са отишли за различни проекти, най-често в хуманитарната и в социалната сфери.

В ход е подготовката за реализация на поъреден проекту наосочен към ученици до 7 клас – става дума за прегледи за гръбначни изкривявания, който ще бъде реализиран в началото на следващата учебна година в няколко силистренски училища със съдействмието на директорите им и със съгласието на родителите на децата.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе