Жури от Силистра раздаде във Варненци награди за кукерски и маскарадни игри на групи от Североизточна България

В историята е 6-ият Национален събор „Добруджански кукери” в село Варненци, община Тутракан, съвместно дело на кметството с намеснник Снежана Михайлова, НЧ „Светлина” и община Тутракан, представена от кмета д-р Димитър Стефанов, зам.-кмета Дарина Иванова и Историческия музей, както и с изключително полезната финансова поддръжка на ЗК „Прогрес”. Тази година кооперацията навършва 30 години и на 25 март навръх Благовещение ще чества своя юбилеен празник в деня, когато ще проведе годишно събрание.

Жури от Силистра в състав: д-р Йордан Касабов – етнолог (председател), Велико Димитров – хореограф, Йордан Георгиев – журналист, внимателно изгледа и обсъди представянето на 8-те групи от 7 населени места от две области – Варненска и Силистренска. В крайна сметка бяха присъдени награди на всички участници, но по различни поводи, съобразени със характерни моменти от техните програми.

Група „Черни кукери” от с. Старо село, Тутраканско, бе уважена с мотив „Най-автентично представяне и специално заради изиграно според традицията слънчево кукерско хоро”. В него заловени за гегите си кукерите играят в посока срещу часовниковата стрелка, като всеки кукер е символ на слънчев лъч, тъй като за българите кръгът е Богът слънце, а в средата е „булката” – тя пък е превъплъщение на Великата богиня майка. Наградата за „Черни кукери” от село Варненци е за „Цялостно представяне с акцент върху специфичната игра на кукерите в ритъм под музикален съпровод”.

В същия раздел („Кукерски ритуали”) награда за „Добра изработка на лицева кукерска маска” бе за кукерската група от НЧ „Възраждане” – село Ситово, с уговорката, че е съставена от жени, което е извън традицията, и по тази причина получиха конкретна препоръка от д-р Касабов за още по-добра своя изява. Наградата „За обход на домовете и даряване” отиде при кукерска група от село Цар Самуил. Награда „Поощрение” – за задочно представяне на ученици от ОУ „Христо Ботев” – град Тутракан, заявили своето творческо търсене по темата с щанд с изработени от тях маски на кукери.

В раздел „Маскарадно представяне” награди за: Кукерска група от село Добрина, Варненско – за „Цялостно представяне с програма за Коледа и Сурваки”; Кукерска група от село Белица – „Най-добро представяне на бразая и пълен комплект дейности в обичая”; Група „Страшните” от село Сребърна – „За изработка на старинна кукерска сабя”.

В края на събитието д-р Касабов обобки пред многобройната публика впечатленията на журито, споделейки радостта си, че след тригодишно прекъсване е възстановена традицията съборът да бъде провеждан с вдъхновение и желание за неговото разрастване. Той припомни, съборът се случва на всеки две години, редувайки се с фестивала в Калипетрово (тази година навръх Благовощение на 25 март). Етнологът подари своята книга „История на шиковското население в Добруджа” на кметството и читалището в селото и обеща на довакините да дойде отново, за да представи дадената си за печат книга „Милостта на времето”.

Какво още научиха от нетго участниците: „Недейте да изпускате нишката на стародавната българска традиция. Никога не предприемайте иновация към познати от древността обреди и обичаи. Затова винаги разделяме кукерските игри от маскарадните, като във вторите участието на жените е пълноценно”. Разгледани бяха и някои от основните герои в кукерските игри: сред тях неизменно е присъствието на „булката” и „зетя”, които имат апотропейно значение, т.е. те отблъскват злите сили.

Д-р Касабов отправи и още една препоръка: читалищните дейци и самодейците да надникнат в краеведски книги в своята общност, както и в дипломни или курсови етлоложки изследвания, за да се уверят, че правилно изпълняват съхранената традиция. С уговорката, че, ако някъде са „кривнали” встрани, да се поправят и да се върнат в правилната позиция. Неговата прогноза е, че по този начин се „заковава” същността на всеки обичай, представящ всяко населено място.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе