Как се отразява на организма ни, ако пием уиски всеки ден?

Митовете и легендите относно ползите и вредите от консумацията на алкохол са стотици. Привърженици на теорията, че алкохолът е вреден във всякакви количества, подкрепят тезата, че всяка глътка може да навреди на организма ни, а ежедневното пиене, дори и в минимално количество, увеличава риска от различни заболявания. Проучвания обаче показват, че чистите алкохолни напитки като например уиски, не само че не вредят, но и благоприятстват работата на сърцето, подсилват имунната система и намалят риска от поява на заболявания като алцхаймер и диабет.

В какво количество уискито не ни вреди?

Според „Диетичния наръчник” на САЩ, изготвен от специалисти и медици в областта на храненето, допустима консумация на алкохол е едно питие на ден за жените и до две за мъжете. Този дневен прием е съобразен с физиологичните и биохимични процеси, които протичат в организма ни в рамките на 24 часа. Важна подробност е, че това количество алкохол няма как да бъде заместено от неприемане на алкохол в продължение на няколко дни и последваща консумацията за кратък период от време на повече напитки. Това е така, защото в този случай количеството алкохол е твърде голямо и организмът ни не може да се справи безпроблемно с усвояването му.

Според директорa на Сомелиерската школа Еркин Тузмухамедов относителната безвредна доза е половин грам чист алкохол на килограм телесно тегло. Ето защо, ако теглото Ви е около 100 килограма, около 125 грама уиски е допустимо и полезно за тялото, а за жените тази норма е разделена наполовина.

Има ли предимства ежедневното пиене на уиски?

Уискито и в частност луксозно уиски е най-добрият избор за любителите на алкохола, които не искат бирено коремче. То не съдържа въглехидрати и захар. В допълнение, има и най-малко калории в сравнение с бирата и по-голямата част от вината. Важно е да се отбележи, че добавянето на какъвто и да е тип разредител към уискито повишава броя на калориите му.

Пиенето на уиски може дори да помогне при отслабване. Според проучвания умереният му прием може да бъде особено полезен, ако имате нисък HDL или така нареченият „добър холестерол“. Именно той помага да се премахне излишният холестерол в кръвта, за да се поддържа тялото в по-добра форма.

Приемането на уиски в умерени количества е ключът към неговите предимства, но с течение на времето е възможно да се изгради толерантност към алкохола. Мозъкът има способността да се приспособява към алкохол толкова добре, че вече да не изпитвате това, което сте изпитвали преди – при приема на първото си питие. Именно поради тази причина всеки вид алкохол, включително и уискито, е препоръчително да бъде приеман в умерени количества без да бъде натоварван организмът Ви.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе