Зам.-председателят на Окръжен съвет-Кълъраш похвали българските носии на изложбата в местния музей редом до румънски народни костюми от района на Кирнодж

В своя пост във Фейсбук зам.-председателят на Окръжен съвет – Кълъраш, Румъния, г-н Михаица Бестеа (най-вдясно на снимката), заяви по повод изложбата „Старинни носии от България и Румъния“, открита в Музей „Долен Дунав“ в окръжния град: „Радвам се, че хората се стремят да обединят общностите чрез култура и изкуство. Традиционните носии са красив начин за свързване на хората с историята и традициите на тяхната култура. В откритата за публиката изложба, която се провежда в Окръжен музей, имахме възможността да видим не само автентични добруджански народни носии, но и други от всички краища на България, даващи ни богата и разнообразна гледна точка върху културата на съседите.

С удивление научих, че някои от тези костюми са на над 110 години, грижливо запазени във времето, те заслужават нашата признателност и възхищение , както ина всички, които ще видят изложбата. Рядка възможност е да се докоснеш до подобни автентични народни носии и да оцениш културната им стойност. Важно е да се отбележи, че тази изложба стана възможна чрез екипна работа и сътрудничество между две различни общности.

Събирането на приятели от Кирнодж, окръг Кълъраш, и нови приятели от България (бел.-преди всичко Калина Михайлова, която събира и съхранява народни носии, подпомогната в случая от община Тутракан, от самодейци от Белица и Шуменци, както и от свои сподвижници от Силистра), в общо експозиционно пространство е блестящ пример как можем да изградим културни мостове и да укрепваме връзките между двете общности.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе