Новите съдебни заседатели към Окръжен съд-Силистра положиха клетва

35 нови съдебни заседатели, мандат 2023 – 2026 година към Окръжен съд – Силистра положиха клетва на тържествена церемония в Съдебната палата в града.

Председателят на Окръжен съд-Силистра Пламен Неделчев приветства съдебните заседатели с встъпването им в длъжност, и им пожела успешен мандат.

„Нека думите на клетвата, която полагате днес, да достигнат до Вас и да съпътстват работата Ви пред следващите години. Вярвам, че като съдебни заседатели всеки път, когато вземате важни решения, от които ще зависят човешки съдби клетвата ще бъде Ваш пътеводител във въздаването на справедливост.“-каза съдия Неделчев.

След ритуала по полагане на клетва новите съдебни заседатели подписаха клетвени листове и преминаха начално обучение, което се провежда по линия на Националния институт на правосъдието.

Лектор в обучението бе съдия Анелия Великова от наказателно отделение на Окръжен съд-Силистра. Тя запозна съдебните заседатели с важните аспекти в устройството и работата на съда, с основни понятия и принципи в наказателния процес. Разяснени бяха статута и етичните измерения в дейността на съдебния заседател.

Съдебните заседатели се назначават по предложение на общинските съвети. Те имат равен глас, права и задължения със съдиите от съдебния състав в наказателното правораздаване.

Участието на съдебните заседатели в наказателните дела като представители на обществото, които не са съдии, е много важна гаранция за справедлив и безпристрастен процес.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе