Продължават безплатните очни прегледи за деца I-IV клас в Силистра по проект на Ротари клуб

Продължава реализацията на проекта „Очен скрининг на деца от I до IV клас в Силистра“ по инициатива на Ротари клуб Силистра със средства, събрани от благотворителен бал, проведен за Великден през 2022 г. В предварителния списък – форма на съгласие от страна на родителите над 900 деца от 4 училища в областния център ще имат възможност да преминат безплатен за децата първичен преглед от офталмолога д-р Анна Сапунджиева. Нейният професионален ангажимент вече приключи в ОУ „Отец Паисий“, а актуални за момента са прегледите в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, които се провеждат по график, съставен заедно с ръководствата на училищата. Следват ОУ „Иван Вазов“ и СУ „Никола Вапцаров“.

Подобна кампания се прави за първи път в Силистра, в някаква степен като компенсация на липсата на масови очни прегледи, каквито според специалистите е добре да бъдат правени на всички деца, когато навършат 3 и 6 години, както и в първи клас. И по-нататък, разбира се, особено в настоящата ситуация в следковиден период, когато премина двугодишно онлайн-обучение, свързано с активно ползване на електронни устройства – телефони, лаптопи и различни устройства.

Пред медиите президентът на РК Силистра Николай Костов сподели тревогата на приятелите си от клуба, повечето от които имат деца до 8 клас, предизвикана от лични наблюдения и от събрата по неформален път информация за проблеми със зрението на децата. И реално целта на ротарианската инициатива е да установи дали децата наистина имат някакви отклонения и ако е така в каква степен. От вече проведените стотина прегледа се оказва, че половината от децата, не виждат по начина, по който е нормално за тяхната възраст, което налага провеждането на профилактични прегледи, което е важно за децата и за техните родители.

В своя публикация от преди 6 години сайтът Портал Силистра припомня подобна инициатива: „Очен скрининг на 717 деца в детските градини от Силистренската община е осигурил Лайънс клуб Силистра. По време на прегледите, извършени от д-р Росица Дучева, при 61 деца са открити здравословни проблеми и родителите са уведомени. За прегледите клубът е получил съдействие от Силистренската община и учителските колективи на детските градини в града и селата на общината“.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе