Обучение на полицаи и социални служители в Силистра за работа с извършители и жертви на домашно насилие

Екипът на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ Силистра приключи реализацията на програмата за 3 обучения на полицаи от Районите управления в Силистра, Тутракан и Дулово към ОДМВР Силистра – партньор в неговото провеждане, както и на представители на службите на дирекциите за социално подпомагане по места. Обучението е по проект „Център за консултиране и превенция от домашно насилие – Силистра“, финансиран със средства от държавния бюджет на Република България. Проектът е по договор с Министерство на правосъдието от 15.08.2022 г. с период на провеждане до 14.12.2022 г.

Пред спецификата на професионалните ангажименти на служителите от ресорите на патрулно-постоватата и охранителните дейности във връзка с помощта, оказвана на лица, пострадали от домашно насилие, са представени различни теми. Първата от тях е посветена на домашното насилие като същност и основни понятия, заедно с дискусия за обсъждане от практиката на срещаните трудности и проблеми при работа както с пострадали, така и с извършители на домашно насилие.

В отделен план са разгледани също важните темите „Профили на жертвата и извършителя на домашно насилие“ и „Оценка на риска от страна на полицая, при посещение на сигнал за домашно насилие“ с дискусии по тях. . Дискусия по темата. Други две сериозни предизвикателства са представени в темите „Последваща оценка на риска от домашно насилие“ и „Практически насоки при работа с пострадали и извършители на домашно насилие“. В края на еднодневното обучение са направени и изводи, произтекли от информацията – обратна връзка, която е резултат от проведените разговори с общо 47-те участници.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе