Млади скаути гостуваха в РУ-Силистра

Деца от Летен клуб „Млад скаут“ с ръководител Добринка Иванова гостуваха днес на полицаите от РУ-Силистра. Техен гид бе инспекторът в Детска педагогическа стая Ирена Мърова, която с увлекателен разказ ги въведе в спецификата на полицейската професия и разясни основните аспекти от своята работа. Гостите научиха що е престъпление и носят ли наказателна отговорност децата, кога се налага оказване на полицейска закрила и кои са най-честите правонарушения, извършвани от непълнолетни. Безопасността на децата през лятната ваканция също бе основна тема, разисквана на срещата и подкрепена с примери от полицейската практика. Престъпление ли е рисуването на графити по фасадите на сградите и слушането на силна музика в нощните часове бяха сред въпросите, на които любознателните малчугани получиха изчерпателен отговор.

В кабинета на началника на Районното управление децата научиха как се ръководи полицейската структура, а в Научно-техническата лаборатория как се изземват дактилоскопни следи и как се обработва местопроизшествие. Визитата продължи в помещенията за временно задържане и в дежурната част, където гостите наблюдаваха работата на системата за спешни повиквания 112. Децата имаха възможност да разгледат патрулен автомобил, оборудване и екипировка, с които си служат служителите на реда. Най-емоционална се оказа срещата с полицейското куче Мик и неговия водач, който подробно разясни възможностите и заслугите на четириногия „полицай“ в полицейското ежедневие.

Клуб „Млад скаут“ е част от превантивната програма Летни клубове по интереси, която Община Силистра традиционно организира през ученическата ваканция за децата и гостенчетата на града. РУ-Силистра за пореден път с готовност участва в нейната реализация.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе