Ветеран с над 40 г. доброволчески стаж в БЧК сред наградените в Силистра за Международния ден на Червения кръст

Маргарита Касабова, директор на Областния секретариат на БЧК: „Всяка година на 8 май отбелязваме Международния ден на Червения кръст/Червения полумесец. По традиция на този ден в знак на уважение и признателност изявени наши деятели и доброволци са удостоявани с червенокръстки отличия за заслуги и дългогодишна активна безвъзмездна дейност в организацията. Тази година тържеството бе на 20 май, в деня, в който през 1941 година Силистренското червенокръстко дружество възстановява своята дейност след продължително прекъсване (бел.-по разбираеми причини – до септември 1940 г. Силистра е в рамките на Кралство Румъния)“.

По предварителния дневен ред на събитието са поднесени цветя в Дунавския парк на паметника на Гено Чолаков, който е бил кмет на града и народен представител в края на 80-те години на по-миналия век, както и основател на червенокръсткото движение в Силистренска област.

Доброволци на БМЧК произнасят празнични слова за историята, настоящето и бъдещето на силистренската организация. Наградите: за Клуб на доброволеца“, звание „Отличник на БЧК” за Доротея Тотева (зам.-кмет на община Дулово) – Общинска организация на БЧК Дулово; Незабравка Кирова – Христова и Цветелина Василева – ДЕРБАК Силистра. Благодарствен диплом за Костадинка Георгиева – Общинска организация на БЧК Кайнарджа, Карани Мустафа Кадир – Общинска организация на БЧК Дулово, Боян Минков и Любомир Пехливанов – ДЕРБАК Силистра, който от 1980 г., т.е. повече от 40 г. е със стаж в БЧК.

Първото дружество в Силистра е датирано през 1880-1881 година и е основано от Гено Чолаков и сподвижниците му Жеко Маринов, Минчо Лъскав, Димитър Свещаров, Шороплу Киряков, Агоп Мимасян, Хампарцун Арти и др., всеки от които е дал по един златен наполеон като встъпителна вноска.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе