Избраха победителите от Националния поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов“

За пореден двадесет и първи път Силистра е притегателен център за пишещите поезия автори от цялата страна. В Двадесет и първия национален поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов“ участваха 141 представители от четирите краища на България. Творци от 58 населени места на страната /според клеймото на всеки получен плик/ и двама наши сънародници, живеещи във Великобритания и един от Германия, участваха в надпреварата за удостояване с наградите от първо до трето място, както и за наградата на Литературно сдружение „Реката и приятели“. За популярността на Националния конкурс говори широкият интерес, проявяван всяка година в месеца на любовта и виното. Поетичното съревнование е едно от главните събития в Културния календара на Община Силистра, очаквано с нетърпение от силистренската общественост и от обществеността на поетите от цялата страна.

И тази година тричленно жури, под председателството на един от доайените на българската поезия Недялко Йорданов (видеообръщение), определи победителите. В работата на журито се включиха и членовете – наши съграждани – Мариана Стоянова – поет и председател на Литературно сдружение „Реката и приятели“ (видеообръщение) и доц.д-р Румяна Лебедова – Директор на Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“ (видеообръщение). Заради противоепидемичната обстановка и мерките за Ковид 19, отчитането на конкурса тази година няма да бъде присъствено Наградите ще бъдат изпратени на победителите заедно с грамотата, подписана от кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов , под чийто патронаж за пореден път се провежда националният конкурс.

Журито определи победителите от всички 141 участници:

Първа награда- Петя Цонева – Габрово (видеообръщение) за стихотворението „Зарязване на лози“

Втора награда – Ивайло Терзийски – Силистра (видеообръщение) за стихотворението „Притулена суша“

Две трети награди – Оник Мануков – София (видеообръщение) за стихотворението „Любовен танин“ и Любен Дашев – Силистра (видеообръщение) за стихотворението „Вино и любов“

Наградата на Литературно сдружение „Реката и приятели“ отива при Валентина Цвяткова от Русе (видеообръщение) за стихотворението „Нежно пиянство“.

Наградените стихотворения могат да се прочетат в презентацията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе