Област Силистра става част от национално изследване със социално предназначение

В периода 20.07.2021г. – 20.12.2022 г. СНЦ „Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ гр. Силистра реализира проект „Социалнопсихологическа биография на насилието в българското семейство и интерпретиране на етнопсихологическите особености спрямо европейските ценности и политики”. Финансиран е от Фонд „Активни граждани“ България към Финансовия механизъм на ЕИП от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, по Договор за безвъзмездно финансиране № ACF/817.

Партньор по проекта е Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий” Велико Търново. Основна цел на проекта е провеждане на изследвания за причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на насилието, основано на пола, както и връзката с равенството по отношение на пола.

През 2021 г. по проекта бе извършено теоретично изследване на българското семейство, съдържащо данни и факти за насилието и взаимоотношенията в локален, национален, етнически и трансгенерационен план. Изследването е интересно не само за специалидсти, а и за широката публика, и е публикувано в монография, която е достъпна на адрес в интернет на адрес: www.ekaravelova.org/images/Biblioteka/Monografia_izsledvane_balgarsko_semejstvo_2021.pdf

През 2022 г. фокусът на работа по проекта е извършване на количествено и качествено изследване на полово-ролевите стереотипи, нагласи към домашното насилие и взаимоотношенията в семейството към настоящия момент в България. На база на проведеното м.г. теоретично изследване вече са определени 14 области от страната (сред тях е и област Силистра) с характерни особености в социално-икономически аспект и съответни специфични етнографски и фолклористични характеристики, в които ще се изследват горепосочените процеси.

Изследването ще се проведе на принципа на фокус-групи. Предвижда се за участие в тях да бъдат включени жители на малко, средно и голямо населено място, лица от различни възрастови групи и ученици от горен гимназиален курс. Ще се проведе от експерти, представители на Великотърновски университет. Паралелно се предвижда анкетно проучване (количествено изследване) във всички 28 области в страната, което ще се извърши от студенти. То ще изследва нагласите и дефицитите по отношение на домашното насилие.

Със събраните количествени и качествени данни ще се изготви анализ на проблема към настоящия момент от развитие на обществото ни, който ще послужи за изработването на два броя наръчници – единия за професионалисти (образователни институции и помагащи професии), а вторият ще е насочен към различни публични личности, влияещи на политиката, свързана с домашното насилие и насилието, основано на пола.

Предвид обстоятелството, че проблемът с насилието, основано на пола, е на първо място във фокуса на равнопоставеността, е необходимо развитие на българското законодателство като превантивна и интервативна правова дейност, твърдят специалистите. Предвидените по проекта анализи ще послужат за изработване на предложения за синхронизирани с Европейското законодателство законодателни промени, свързани с предотвратяване на насилието, основано на пола, и на равнопоставеността в България.

Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе