Апелативен съд-Варна остави в ареста обвиненият за убийството в с. Добротица

Най-тежката мярка за неотклонение спрямо Димитър З. бе взета на 14.01.2021г. от Силистренския окръжен съд.

47-годишен мъж е бил открит в безсъзнание на улица в селото на 2 януари. Въпреки проведеното болнично лечение, пострадалият починал. Съдебно-медицинската експертиза установила, че той е станал жертва на тежко криминално престъпление. В качеството на обвиняем е привлечен братовчед му Димитър З.. Двамата имали конфликт, свързан с имуществени отношения. За убийство Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Защитата на Димитър смята, че не са налични законовите предпоставки за определяне на мярка „задържане под стража“. Няма данни 55-годишният мъж да е извършил престъплението. Преди ареста си, той е бил призоваван за разпит и се е отзовавал. Адвокатът обясни, че ако е искал да осуети разкриването на истината или да се укрие, е имал тази възможност, но не се е възползвал.
Представителят на Апелативната прокуратура припомни, че мъжът е обвинен в едно от най-тежките престъпления-убийство. Затова единствено задържането под стража би обслужило целите на закона. Освен че обвиняемият е имал мотив, той е бил в района на местопрестъплението след намирането на тялото. В полза на обвинението са свидетелските показания за негови заплахи към пострадалия.

Като анализира доказателствата, Варненският апелативен съд сподели извода на Окръжен съд – Силистра: може да се направи обосновано предположение за съпричастността на Димитър З. към престъплението. Няколко свидетели са посочили връзката му с разследваното деяние. Втората инстанция отчете присъствието на обвиняемия в близост до мястото. Предвид бе взето и наличието на мотив. Съдебният състав се позова на показанията на свидетели, които са дали сведения за изказвания на обвиняемия, свързани със случая. От друга страна, извършената съдебно-медицинска експертиза е установила механизма и причината за настъпването на смъртта на жертвата – нанесени удари с голяма сила. Всичко това даде основание на апелативните съдии да се солидаризират с първата инстанция за наличието на обосновано подозрение за авторството на деянието.

По отношение на останалите две законови изисквания, съдът напомни законовата презумпция, че повдигнато обвинение за престъпление, наказуемо с над 10 години затвор, предполага опасност от укриване или извършване на престъпление.

С тези аргументи Апелативен съд – Варна стигна до извода, че взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ е правилна и законосъобразна и трябва да бъде потвърдена.
Определението не подлежи на обжалване, съобщиха от Пресцентъра на Апелативен съд-Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе