През декември приключва проектът „Превенция и защита от домашно насилие чрез надграждане в дейността на Център за консултиране и превенция от домашно насилие – Силистра“

През месец декември 2021 г. приключва проектът „Превенция и защита от домашно насилие чрез надграждане в дейността на Център за консултиране и превенция от домашно насилие – Силистра“, реализиран от Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ в периода 18.08.-17.12.2021 г. и е финансиран от държавния бюджет за Република България чрез Министерство на правосъдието на Република България по договор за безвъзмездно финансиране № 93-00-264/17.08.2021 г.

В рамките на проекта освен пряка работа с пострадали и извършители на домашно насилие се набляга и на превенцията. В тази връзка са издадени две помагала, насочени към жертви на насилие и към извършители на насилие.

„АЗ НЕ СЪМ ЖЕРТВА!“ е най-новото мини ръководство за лица, пострадали от домашно насилие, разработено от сдружението. Публикувано е за свободен достъп в интернет в сайта на организацията.

Материалът дава отговор на много въпроси относно същността на домашното насилие, влиянието му върху пострадалите и децата, стратегии за справяне с него, практически насоки за осигуряване на безопасност и др.

„АГРЕСИЯТА НЕ Е СИЛА!“ е другото мини ръководство, целящо да осветли извършителите на домашно насилие. Негов електронен вариант може да се изтегли също от страницата на ЖС „Е.Каравелова”. Материалът дава отговори на много въпроси, които са интересни и полезни както за участниците в този процес, така и за подкрепящите професии и обществото като цяло. Например, по темата „Насилник или жертва е насилникът?“, това не е въпрос, на който е сложно да се отговори: всеки насилник е жертва на множество обстоятелства, които са го формирали; обществото осъжда всяка форма на насилствено взаимодействие; насилието поражда насилие и то обикновено се изявява от следващото поколение, което е едновременно свидетел и жертва.

Затова понякога остава неразбрано наличието на последствия за насилника. Те се събират във фразата „Ще бъде отмъстено на децата ви“. Изводът е, че единственият вариант за спиране на „веригата на злото“, т.е. на насилието, е смирението и даването на време за личностно развитие. Важно е да бъде запомнено и заключението: „Най-жестоките неща, част от човешката природа, се случват между най-близките хора. Една от причините са социалните норми, които ни осъждат да пазим поведението си такова, каквото другите очакват да бъде. Това е особено тежко за хората с ниско самочувствие, за потиснатите и непознаващите себе си и своите способности. Компенсацията на всичко това се случва в семейството, което се определя понякога и като генератор на всички други проблеми.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе