България е член на комитета за световно наследство на ЮНЕСКО

След почти 30-годишна пауза, днес, 25 ноември, с категоричната подкрепа на огромното мнозинство от държавите – страни по Конвенцията от 1972 г. /166 гласа „за“/, България бе избрана за член на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО за периода 2021-2025 г. Този избор е безспорно признание за активния и последователен ангажимент на българската страна по прилагането на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство.

Изборът бе проведен в рамките на 23-ата сесия на Генералната асамблея на държавите, страни по Конвенцията от 1972 г., която се провежда в момента в Париж / от 24 до 26 ноември 2021 г./.

Пълноправното членство в този изключително важен орган на ЮНЕСКО позиционира високо България на международната сцена, засилвайки нейната роля и принос в съхраняването на културното и природното наследство на национално, регионално и международно ниво. Този избор препотвърждава и значението, което България отдава на ролята на културното и природното наследство като вектор за устойчивост и развитие.

Успехът на изборната кампания бе дълъг и споделен процес, развит със съвместните усилия на всички заинтересовани институции: Министерство на културата, Министерство на външните работи, Националната комисия за ЮНЕСКО, Посолството на Република България в Париж.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе