Актриса от някогашната славна трупа на ДТ Силистра почина на 94 години

Снимка: Стара Силистра

На 94 години почина актрисата Петрана Карпова, която до преди три десетилетия бе част от някогашната славна трупа на Драматичен театър „Сава Доброплодни” – Силистра. Родена е през 1926 година в град Разград, а в Силистра играе от 1968 година. Тук е заедно със съпруга си Димитър Карпов, който е покойник от 1980 година насам, починал на сцената на театъра по време на представлението на пиесата „Бяг” от Юрий Бондарев. Така, след малко повече от 40-годишна раздяла ,във времето и пространството двамата съпрузи се събраха отново на небесната сцена.

Двамата бяха актьори с многостранно амплоа и с възможности да изиграят запомнящи се роли, защото са творци, пресъздаващи с талант дълбоката човешка същност. Затрогваща е тяхната всеотдайност и любов към театъра. Незабравими ще останат героините на Карпова от „Жени с минало”, „Рози за д-р Шомов”, „Единственият свидетел”, „Разлом”, „Михал Мишкоед”. С голям успех тя игра в „Халосник”, бе и баронеса Щрал в „Маскарад”, Красимира в „Към пропаст”, Розина в „Севилският бръснар”, Калцова в „Извънреден посланик”.

Светла й памет на незабравимата Петрана Карпова! Лек да й е пътят – там някъде е цялата истина за живота! АПЛОДИСМЕНТИ!

С кончината на голямата актриса от миналото на силистренския театър, който тази година отброява 150 години от първото представление в града, а догодина – при добро стечение на здравни и житейски обстоятелства, предстои 80-ата година от удостояването на Силистра с честта да има своя професионална театрална институция, чийто наследник днес е Драматично-куклен театър Силистра.

За съжаление, през настоящата година един подир друг си отидоха от света и други знакови имена от миналото на силистренския театър: Стефан Стайчев – дългогодишен директор на театъра до 2010 г., Нели Тодорова, Кольо Михайлов, а наскоро и Живка Йорданова, а няколко години преди тях и Ани Иванова. Ще помним също Петър Петров-Мустака, отишъл си преди десетина години, Иван Анчев и др. Да ги споменем с добро и с благодарност за превъплъщенията им на сцената в Силистра и навсякъде, където театърът е имал представления у нас и в чужбина!

На снимката: Петрана Карпова (вляво) и Мария Петрова в пиесата „Три дни по-късно“, според Евгений Чапкънов. По информация от интернет, за тази пиеса – сценографката Александрина Игнатова има „Награда за цялостно творчество“ в Национален преглед на българската драма и театър през 1979 г.; пиесата е на Кольо Дончев и Стефан Кожухаров, постановка на Стефан Стайчев

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе