Върви кампанията за кандидатстване в доброволния резерв

С промяната в закона за резерва във въоръжените сили от тази година и правилника за неговото прилагане вече се дава възможност да се кандидатства и да се изпълнява т.н.“ служба в доброволния резерв“, сподели вчера на среща, съвместно с дирекция „Бюро по труда“ Силистра, в ден на работодателя, подп. Ивайло Александров – началник на силистренското военно окръжие. На инициативата присъства директорът на дирекция „Бюро по труда“-Силистра Милена Перчемлиева, която подчерта значимостта на подобни съвместни инициативи. Става дума за това, че за тази позиция могат да кандидатстват хора, които не са отслужили военна служба, респективно не са ходили в казармата, на възраст между 18 и 40 години.

Всъщност, по думите на Александров, службата в доброволния резерв представлява една подготовка, която включва няколко етапа, като първият е индивидуална подготовка. Тя се провежда в националния военен университет във Велико Търново и неговият филиал в Шумен. Индивидуалната подготовка продължава месец, като през това време обучаемите са в режим 24/7, т.е. постоянно са във военно формирование, където се извършва подготовката. Преди подготовката желаещите да бъдат приети в едно от 150-те места, съответно 120 във Велико Търново и 30 в Шумен, подават документи за военна служба в доброволния резерв. След подаването на документите желаещите преминават медицински прегледи, след което от 10 януари догодина е първата смяна, която ще бъде приета за срочна служба в доброволния резерв. С встъпването на срочна служба Министерството на отбраната сключва с одобрените кандидати договор с присвояването на военно звание и вече са част от съответното военно формирование. След това по думите на Александров постъпилите вече в армията започват да получават заплатата си от Министерството на отбраната.

Тези кандидати, които са с основно образование, могат да завършат само индивидуалната подготовка, като останалите вече провеждат специална подготовка, която пак е индивидуална подготовка, но там има разпределение по специалности. За НВУ има специалности, които дават възможност за избор от страна на кандидатите, а за факултета в Шумен са други. След завършване на втория етап – специалната подготовка, тези, които желаят да продължат, следва трети етап. Вторият етап е с продължителност два месеца. Третият етап е тримесечен, т. нар. колективна подготовка. В края на петия месец, т.е месец преди приключването на всеки, който е стигнал до там, му се предлага длъжност в състава на военните формирования на въоръжените сили по съответна министерска заповед и той без никакъв конкурс, изкарвайки тази подготовка, отива и си започва работа и има възможност да расте в йерархията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе