В Краново откриват екопътека в скален лабиринт на Сухоречието

На 21 октомври 2021 г. в с. Краново, общ. Кайнарджа, обл. Силистра, предстои официалното откриване на екопътека „Крановски скален лабиринт“, създадена по изпълнявания от варненската организация „Българска асоциация за селски и екологичен туризъм“ (БАСЕТ), разбра Блогът ВЕРСИНАЖ. Пътеката е подкрепена от община Кайнарджа, както и от представители на местния бизнес. Проектът на тема „Устройване на туристическа пътека „Крановска Суха река“ е от конкурса „Туризъм по Дунав“ на Фондация „Америка за България“ (ФАБ).

Това е първата устроена екопътека в Добруджа, като трябва да отбележим, че преди повече от десетилетие и половина за посетители пак по проект бе пригодено светилището на Залмоксис при с. Стрелково, подбни има и на други места по Сухоречието от Силистра до Добрич – общо 65 км. Изработени като идея бяха и три маршрута, които ги включват в дестинациите си. Сегашната придобивка, представляваща 3-километров мар
шрут на две нива, е разположена на десния бряг на Суха река, е модел за усвояване на природното наследство за нуждите на екологичния туризъм.

„Осъществяването на тази идея е първа стъпка към изграждане на бъдещ ландшафтен парк, включващ и други туристически пътеки по поречеитео на Суха река в общините Добричка, Тервел и Крушари. Идеята на организаторите е той да прерастне и в трансграничен, бъларо-румънски ландшафтен парк „Суха Река – езеро Олтина”, научаваме от публикация от април т.г. в сайта pronewsdobrich.bg.

В деня на откривнането в 14 ч. е ритуалът, а половин час по-късно е преминаване по трасето, след което е посещението на Туристическия посетителски център в Кайнарджа, намиращ се в парка край историческата „Кючукайнарджанска чешма“ с дегустация на вино от изба „Кайнарджа“. Благодарение на нея Кайнарджа е част от Международна мрежа на мира.

На срледващия ден от 9 до 12 ч. гостите ще разгледат културно-историческите забележителности на община Кайнарджа: тракийските светилища при селата Стрелково и Войново; Каменския манастир „Възнесение Господне“ и етнографския комплекс „Чобан махала“ в с. Каменци; както още Летище „Кайнарджа” с възможност за летене със самолет „Чесна”.

На откриването и на импровизираните срещи ще бъдат обсъдени възможностите за ползотворно бъдещо сътрудничество при експлоатацията на екопътеката, както и потенциалът за създаване на местни туристически продукти, както и атракции в района.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе