Нова църква в село Межден

Да построиш къща – дело за семейството!
Да построиш храм – дело за всички хора!

През 2001 година в центъра на село Межден е поставен камък за строежа на нова църква. Мястото е било избрано още през миналия век, но политически и исторически събития променят желанието на хората. Отново външни обстоятелства през годините отлагат строежа на църквата. В този период започват да се случват неприятни и тежки събития-много починали млади мъже в селото. Възрастен мъж, над 80-годишен, споделя пред хората, че това е наказание за това, че църквата стои на камък и нареченото и отредено място не е застроено.

Мълвата стига до Никола Попов, който е родом от Южна България, живял е в Северозападна България, но има имот в добруджанското село Межден. Спонтанно и искрено той взема лично решение да изпълни многогодишното желание на жителите-да имат църква–до училището и кметството-в центъра на селото. Решено и сторено. Годината е 2016-та. Със собствени средства той започва строежа на новия храм – „Св. Николай Чудотворец“. Първата копка, полагането на камъка и кръста става по жътва- на 9 юли 2018г.Освещаването на новия храм трябва да стане на 6.12.2020г, но се отлага, заради пандемията. На 9 октомври 2021г новата църква ще бъде осветена от Доростолския митрополит Яков.

Проектант на храна е арх. Мирослав Орлоев от Силистра. По изграждането на църквата са работили инж. Димитра Желева, строителни групи от региона, с подкрепата и помощта на църковното настоятелство и жителите на селото. Красивият дърворезбован иконостас и специалните църковни порти са дело на Петър Ваньов от Велико Търново и Иван Николов от село Грънчарово. Специалната, 150-килограмова камбана е поръчана и изработена в Атон, Гърция. Полагането на камъка и кръста за новата църква е станало на 9 юли 2018 г. – по време на жътвата. Много хора са присъствали на събитието, на което отец Добри Чаков е осветил мястото и е дал благословия за изграждането на новия храм.

Дълбоки благодарности към Петранка Николова за цялостната дейност – от първата копка до завършването на църквата, за грижата и пълното съпричастие към делото – нов църковен храм „Св. Николай Чудотворец“-село Межден.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе